Wykonanie
Sezon na
jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka
kakao lub z czymkolwiek wolicie :)
Składniki:Ciasto:pół kg
mąki2
jajka50 g
drożdżypół szklanki
cukru pudru1 czubata łyżka
margaryny lub
masła1 szklanka
mleka szczypta
soliNadzienie:3-4
jabłka pokrojone w kostkę1 łyżeczka
cynamonu1-2 łyżki
cukruKruszonka:6 dag
mąki3 dag
cukru pudru3 dag
masła+jajko do posmarowania bułeczekSposób przygotowania:1. W misce
drożdże rozcieramy z łyżką
cukru pudru i łyżką
mąki. Mieszamy je z ciepłym
mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.2.
Jajka ubijamy mikserem z
cukrem pudrem.3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy
mąkę i
sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy
jajka z
cukrem i roztopioną letnią
margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Pokrojone
jabłka mieszamy z
cynamonem i
cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną
oleju.
Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by
bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym
jajkiem.6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki.7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C.Smacznego!!!