ßßß Cookit - przepis na Dróżdżówki z jabłkami

Dróżdżówki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Sezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :)
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
pół szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka margaryny lub masła
1 szklanka mleka szczypta soli
Nadzienie:
3-4 jabłka pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru
Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła
+jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.
3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.
5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem.
6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki.
7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/09/drozdzowki-z-jabkami.html