Wykonanie
To nic innego jak
budyń wymieszany z
jabłkami i upieczony. Ale za to smak --jest wyjątkowy. Coś jakby gęsta słodka
śmietana z
jabłkiem.
Składniki1 i 1/2 kg
jabłek2 budynie600 ml
mleka4 łyżki
cukru ( można więcej )Ciasto1 kostka
margaryny lub
masła3 szklanki
mąki krupczatki3
jajka2 łyżki
cukru pudruszczypta
soliWykonanieKrok 1 . Na stolnicę wsypać
mąkę ,rozdrobnione
margarynę 1
jajko całe i 2
żółtka, szczyptę
soli i
cukier puder. Zagnieść ciasto w miarę szybko . ( nie musi być jednolita masa ) .Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówkiKrok 2 . Ugotować
budyń według przepisu na opakowaniu . Biorąc tylko 600ml
mlekaKrok 3 . Umyte i obrane
jabłka pokroić drobno do garnka wsypać
cukier i lekko poddusić .Krok 4 . Do ugotowanego budyniu dodać uduszone
jabłka i dokładnie wymieszać . Z dwóch
białek ubić piane i przełożyć ja do masy budyniowo-
jabłkowej, wymieszać .Krok 5 . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Rozwałkować ciasto na dwa placki . Jednym wyłożyć foremkę . Zapiec w 190 stopniach ok. 15 minut.Krok 6 . Na podpieczone ciasto wyłożyć masę budyniowo-
jabłkową . Przykryć drugim plackiem i piec ok. 1 godziny w 180 stopniachCiasto musi ostygnąć przed krojeniem