ßßß Cookit - przepis na kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami

kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Delikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek.
Składniki: na ciasto:
400 ml mleka
150 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie:
4-5 dużych jabłek
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
łyżka masła
dodatkowo:
cukier puder
tłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczu
Przygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu.
W tym czasie smażyć cienkie naleśniki.
Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe.
Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/02/kukurydziane-nalesniki-z-duszonymi.html