Wykonanie
To rodzaj francuskiej tarty, gdzie głównym składnikiem są
jabłka.
Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron prawdopodobnie przez przypadek. Pewnego razu Stéphanie Tatin, przygotowując zwykłą tartę z
jabłkami, najpierw wyłożyła formę
jabłkami, a dopiero
potem przykryła je
ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco.
Tarta odrazu stała się popisowym daniem restauracji a dziś jest lubiana na całym świecieSkładniki:- szklanka
mąki pszennej- 60 g
masła-
jajko- 3 łyżki
cukru pudru- szczypta
soli- ok 2 kg
jabłek- 10 łyżek
cukru- 120 g
masła-
cynamonPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier oraz
sól i mieszamy. Następnie dodajemy zimne
masło (60 g) i siekamy nożem na mniejsze kawałki, wbijamy
jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.Na ogniu stawiamy metalową, okrągłą foremkę, wkładamy
masło, wsypujemy
cukier i mieszamy.Po około 10 minutach gotowania na małym ogniu powinien utworzyć się karmel. Wówczas odstawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia, by karmel stężał. Następnie w foremce układamy pierwszą warstwę
jabłek a na to drugą.
Jabłka posypujemy
cynamonem. Foremkę ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy przez 5 minut. Karmel podczas gotowanie pokryje wszystkie
jabłka.
Jabłka obieramy, wybieramy pestki i kroimy na ćwiartki.Ciasto wałkujemy i przekładamy na foremkę. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczone ciasto zostawiamy na chwilę do ostudzenia. Na ciasto nakładamy duży talerz, szybkim ruchem obracamy foremkę i wysuwamy tartę.Smacznego:)