Wykonanie
Słodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze
śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z
musem jabłkowym i
cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną
porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe
jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)
Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14 , 00 złSKŁADNIKI:1 kg
jabłek250 g
masła350 g
mąki pszennej100 g
cukru1
jajko100 g
cukru pudrusólcynamon2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
bułki tartejPRZYGOTOWANIE
musu jabłkowego:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Zasypujemy
cukrem pudrem i
cynamonem. Smażymy na małym ogniu. Gdy
jabłka zmiękną redukujemy mus do gęstej konsystencji, dodając 2 łyżki
skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę
bułki tartej. Gęsty
mus jabłkowy odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g pokrojonego
masła, dodajemy 300 g
mąki, 100 g
cukru, szczyptę
soli i wbijamy jedno
jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy w kulę i wykładamy na stolnicę oprószoną
mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Formę o średnicy 26-30 cm smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Ciasto przekładamy na dno i boki naszej formy. Usuwamy resztki ciasta, które posłużą nam na wykończenie naszej tarty. Zrobienie na niej szachownicy.PRZYGOTOWANIE placka z
musem jabłkowym:Do naszej formy z kruchym
ciastem wykładamy ostudzony
mus jabłkowy. Resztki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy nożem paski, które układamy na musie na wzór szachownicy. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika na 45 min.Po zakończonym pieczeniu placek pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 35 min. Przed podaniem posypujemy placek
cukrem pudrem.