Wykonanie
Te kruche rurki z maślanym kremem piekłam z przepisu mojej babci. Rurki wyszły świetnie i okazało się, że wcale nie wymagają aż tyle czasu i umiejętności, jak mi się wydawało.Składniki:rurki:½ kg
mąki200 g
masła1
jajko4 - 5 łyżek
śmietany 18%szczypta
soli1
jajko do posmarowania rurek
cukier kryształ do posypania rurekkrem
maślany:zasmażka:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki½ szklanki gorącego
mleka200 g
masła1 szklanka
cukru pudrusok z cytrynyWykonanie:Rurki:Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto.Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1 , 5 - 2 cm.Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony.Wierzch rurek posmarować roztrzepanym
jajkiem, a następnie każdą rurkę od strony posmarowanej
jajkiem położyć na talerzu na którym jest wysypany
cukier, żeby
cukier przykleił się do rurek.Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C do czasu aż rurki się zarumienią, przez około 20 minut.Po wyciągnięciu z pieca odczekać około 5 minut aż rurki trochę ostygną, a następnie trzymając przez ścierkę za grubszy koniec foremki delikatnie uderzać foremką o stół aby rurki odeszły od foremek. Rurki ostudzić.Krem:Przygotować zasmażkę:
Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać
mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać
mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić.
Masło rozetrzeć z
cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Następnie dodać
sok z cytryny i dokładnie wymieszać.Rurki:Masę przełożyć do szprycy i nadziewać rurki kremem z obu ich stron.