ßßß Cookit - przepis na Rurki:

Rurki:

nazwa

Wykonanie

Te kruche rurki z maślanym kremem piekłam z przepisu mojej babci. Rurki wyszły świetnie i okazało się, że wcale nie wymagają aż tyle czasu i umiejętności, jak mi się wydawało.
Składniki:
rurki:
½ kg mąki
200 g masła
1 jajko
4 - 5 łyżek śmietany 18%
szczypta soli
1 jajko do posmarowania rurek
cukier kryształ do posypania rurek
krem maślany:
zasmażka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
½ szklanki gorącego mleka
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
Wykonanie:
Rurki:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1 , 5 - 2 cm.
Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony.
Wierzch rurek posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie każdą rurkę od strony posmarowanej jajkiem położyć na talerzu na którym jest wysypany cukier, żeby cukier przykleił się do rurek.
Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C do czasu aż rurki się zarumienią, przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z pieca odczekać około 5 minut aż rurki trochę ostygną, a następnie trzymając przez ścierkę za grubszy koniec foremki delikatnie uderzać foremką o stół aby rurki odeszły od foremek. Rurki ostudzić.
Krem:
Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić.
Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Rurki:
Masę przełożyć do szprycy i nadziewać rurki kremem z obu ich stron.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/04/rurki-z-kremem.html