Wykonanie
I już w końcu mamy piątek, jeszcze tylko pomęczę się w sobotę i niedziela wolne. Będzie można w końcu poleżeć. Marzy mi się tydzień wolnego, n który niestety muszę czekać, aż do wakacji (tragedia). Czasami miałabym ochotę wrócić do szkoły, bo było sporo wolnego :)Na dzisiejszy dzień mam dla was pyszną szarlotkę z
budyniem. Na ten wypiek siostra wierciła mi dziurę w brzuchu, więc postanowiłam ją w końcu upiec. Wyszła bardzo dobra, najważniejsze, że siostrze smakowała. Ciasto wyszło mało słodkie, jak ktoś lubi bardziej, to trzeba zwiększyć ilość
cukru :). Wypiek polecam, smakoszom jabłeczników :).
Składniki:3 szklanki
mąki3/4 kostki
masła2
jajka1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
śmietany 18%łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 kg
jabłekcukier waniliowyodrobina
soku z cytrynyłyżeczka
cynamonu2 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
cukru750 ml
mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód brytfanki, posmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Nakłuć widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do
jabłek dodać odrobinę
soku z cytryny,
cukier waniliowy i troszkę
cynamonu.
Jabłka wymieszać i nałożyć na podpieczony spód.
Budyń ugotować jak na odwrocie opakowania, z tym, że używając 750 ml
mleka (na oba budynie).
Budyń nałożyć na
jabłka.Następnie wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na
budyń.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 50 min.Przestudzić.Smacznego :)*do
jabłek można dodać
rodzynki*najlepiej dobrze przestudzić ciasto, aby
budyń dokładnie się ostudził i zgęstniał.