ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

I już w końcu mamy piątek, jeszcze tylko pomęczę się w sobotę i niedziela wolne. Będzie można w końcu poleżeć. Marzy mi się tydzień wolnego, n który niestety muszę czekać, aż do wakacji (tragedia). Czasami miałabym ochotę wrócić do szkoły, bo było sporo wolnego :)
Na dzisiejszy dzień mam dla was pyszną szarlotkę z budyniem. Na ten wypiek siostra wierciła mi dziurę w brzuchu, więc postanowiłam ją w końcu upiec. Wyszła bardzo dobra, najważniejsze, że siostrze smakowała. Ciasto wyszło mało słodkie, jak ktoś lubi bardziej, to trzeba zwiększyć ilość cukru :). Wypiek polecam, smakoszom jabłeczników :).
Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
cukier waniliowy
odrobina soku z cytryny
łyżeczka cynamonu
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
750 ml mleka
Wykonanie:
Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.
Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód brytfanki, posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do jabłek dodać odrobinę soku z cytryny, cukier waniliowy i troszkę cynamonu. Jabłka wymieszać i nałożyć na podpieczony spód.
Budyń ugotować jak na odwrocie opakowania, z tym, że używając 750 ml mleka (na oba budynie). Budyń nałożyć na jabłka.
Następnie wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na budyń.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 50 min.
Przestudzić.
Smacznego :)
*do jabłek można dodać rodzynki
*najlepiej dobrze przestudzić ciasto, aby budyń dokładnie się ostudził i zgęstniał.
Źródło:http://mojepysznegotowanie.blogspot.com/2014/01/szarlotka-z-budyniem.html