ßßß
Dziś domowa, sycąca i prosta zupka.Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad.Najbardziej znana polska zupa.Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą.Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka.Zupa staje się wtedy bardziej treściwa.Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni.Powiem,że smakowała wyśmienicie.Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!
Składniki:2 litry wody1 marchew1 pietruszkakawałek pora3-4 ziemniakipół małego selerapół lub jedna mała cebula100 g kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC3 szt. suszonych grzybków2-3 łyżki galaretki z pieczeniłyżka masła3 liście laurowe5 szt.ziela angielskiegosólświeżo zmielony czarny pieprzposiekany koperek lub natka pietruszki* w wersji mięsnej: 2-3 skrzydełka drobiowe / 4 żołądki / żeberka / kość np.ze schabu
Ja użyłamkaszy jęczmiennej pęczak.
Kasza jęczmiennaNależy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia.Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danielub jako składnik zup, zapiekanek, farszów.Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roślinne, a także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas i fosfor).Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna.Pęczak jęczmiennyTo najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej.Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro i makroelementy oraz inne składniki odżywcze.W kuchni polskiej stosowana była od zarania dziejów.Do dziś doskonale zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw.Tyle o właściwościach niedocenianej u nas kaszy.Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzybki.Jeśli gotujecie zupę na mięsie należy go dodać i gotować przez około 20 minut
Pora pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w kostkę.Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach.Możecie jeśli wolicie pokroić warzywa w drobną kostkę.
Podsmażyłam warzywa na maśle.
Dodałam również do nich galaretkę z pieczeni.Nie jest to konieczne, ale została mi z pieczenia i nadała smaku warzywom.
Przełożyłam je do garnka.
Po około 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki.Doprawiłam solą i gotowałam przez kolejne 5 minut.
Kolej na kaszę.
Mieszałam ją co jakiś czas przez 5 minut, aż napęczniała.Gotowałam około 20 minut.Wsypałam na koniec koperek i doprawiłam jeszcze pieprzem i solą.
Smacznego!