Wykonanie
Krupnik był jedną z moich ulubionych zup w dzieciństwie.I nikt nie gotował go tak pysznego,jak moja Mama :) Dziś naszło mnie na sentymenty i w związku z tym pojawił się na moim
stole krupnik.A
powiem szczerze,że nie
jadłam krupniku ładnych parę lat,jakoś mi było nie po drodze,żeby ugotować hahahAle dzisiejszy,choć smakiem inny od tego Mamy,jest smaczny,pachnący warzywami i mięskiem,no i z moją ulubioną
kaszą jęczmienną.
żeberka wieprzowe - dałam 6 pojedynczych kawałków z przyrośnietym mięskiem5-6 łyżek
kaszy jęczmiennej - ja użyłam z 1 woreczka0.5 kg
ziemniaków2 małe
marchewki1
pietruszkapół
porakawałek
selera1
cebula1
listek laurowypo kilka ziarenek
czarnego pieprzu i
ziela angielskiego,
sólnatka pietruszki i
selera(tą drugą pominęłam)ewentualnie kostka bulionowa-ja pominęłam
Żeberka wrzucam do garnka,zalewam 2 l
wody i gotuję ok.20 min.Warzywa ścieram na grubej tarce,
cebulkę kroję w kostkę,
pora w półplasterki,
ziemniaki w kostkę i wszystko wrzucam do
żeberek.Dodaję
kaszę,listek,
pieprz,
sól i ziele ang.posiekaną niezbyt drobno
natkę(jeśli korzystamy
z kostki bulion.,to dodajemy ją w tym momencie)i całość gotuję,aż
ziemniaki będą miękkie. Smacznego!!!