ßßß Cookit - przepis na Jaki krupnik lubisz?

Jaki krupnik lubisz?

nazwa

Wykonanie

Tylu ilu kucharzy, tyle przepisów na krupnik :) Dla mnie krupnik koniecznie musi być z kaszą jęczmienną i nie zastąpi mi jej ani kasza manna, ani ryż. Taki krupnik pamiętam z dzieciństwa i choć wtedy za nim nie przepadałam, teraz jest jedną z najczęstszych zup jakie gotuję. Jeśli zdecydujecie się zrobić go od podstaw najpierw musicie ugotować naprawdę esencjonalny rosół drobiowo-wołowy. Jeśli zostanie Wam rosół z poprzedniego dnia idealne będzie nadawał się właśnie na tą pyszną, rozgrzewającą zupę. Jestem ciekawa jak wy robicie krupnik? Z kaszą, ryżem, a może z zupełnie innymi dodatkami?
Składniki:
2 litry rosołu
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1/2 małego selera
1 biała część pora
1 średnia cebula
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
1/4 natki pietruszki
3 liście świeżego lubczyku
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (opcjonalnie)
100 g kaszy jęczmiennej
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora pokroić w talarki, obraną cebulę podpiec nad gazem. Do gotującego się rosołu dodać warzywa, czosnek, liść i ziele, lubczyk i natkę pietruszki. Kaszę przepłukać. Zalać wrzącą wodą. Pozostawić na kilka minut do napęcznienia. Dodać do zupy i gotować do miękkości. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać gorącą. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/11/jaki-krupnik-lubisz.html