Wykonanie
Dziś przepis na domowy obiad.Gulasz z
kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.Ja wykorzystałam
kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpić
kaszami: jaglaną, jęczmienną czy
kuskus.
Kasza gryczanaTo najzdrowsza ze wszystkich
kasz.Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania
kaszy odbywa się powoli, dzięki
czemu dłużej nie odczuwa się głodu.Dostarcza przy tym dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny.Wpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy.Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym.Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów,
sosów i pieczeni.Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu
kaszanki.
Składniki:około 500 g
mięsa łopatki wieprzowej /
wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z
indyka1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1-2
marchewki1
bakłażan300 g
pieczarek250 ml
bulionu2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego2-3 łyżki
przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT3-5 łyżek
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka mielonego
kminku1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej paprykisólświeżo mielony
czarny pieprz2-3
suszone grzybki1 łyżka
koncentratu pomidorowego300 g
kaszy gryczanej firmy KUPIECW głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka
cebulę.Dodałam posiekany
czosnek.Posoliłam.Wrzuciłam pokrojone w kostkę
mięso, obsmażyłam je.Dodałam
liście laurowe i
ziele angielskie.
Dodałam następnie pokrojoną w kostkę
marchewkęi obranego ze skórki
bakłażana.Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz.
Kolejny składnik to pokrojone w plasterki
pieczarki.
Wszystko wymieszałam i podsmażyłam.
Wlałam
bulion,
sos sojowy i około 0,5 litra gorącej
wody.Dodałam
grzybki.Dodałam
przyprawę do gulaszu
i pozostałe
przyprawy.Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około 60 minut.
Mięso powinno być mięciutkie.W trakcie gotowania, gdy gulasz będzie gęstnieć można dolewać do niego
wodę.W międzyczasie sprawdzić doprawienie.Pod koniec dodałam
koncentrat pomidorowy.
Jeśli uznacie,że jest za rzadki to odlejcie 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu,wymieszajcie go z
mąką i wlejcie do gulaszu.
Pozostało już tylko przygotować
kaszę gryczaną.
Kaszę gryczaną gotuje się w wodzie lub
mleku w stosunku objętościowym 1:2,dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę
kaszy, co zapobiega sklejaniu się ziarenek.Należy ją wsypać do wrzącej osolonej
wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Woda powinna się całkowicie wchłonąć,
kaszę przemieszać i pozostawić ja na kilka minut pod przykryciem.
Przed rozpoczęciem gotowania
kaszę należy dokładnie wypłukać,najlepiej w ciepłej wodzie.
Smacznego!