ßßß Cookit - przepis na DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI

DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI

nazwa

Wykonanie

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na gulasz szegedyński wiedziałam, że to nie może nie smakować.
Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest dodatek kapusty kiszonej, którą baaardzo lubię :)
Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem.
Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną.
Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału.
Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :))
Składniki:
1 kg fileta drobiowego
duży słoik kapusty kiszonej
2 łyżki smalcu
2 cebule
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżeczki słodkiej papryki
liść laurowy
ziele angielskie
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
bulion
Wykonanie:
Filet kroimy w dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zezłoci dorzucamy czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy bulionem, aby przykrył mięso i kapustę. Całość dusimy pod przykryciem ok 40 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, aby płyn (sos) zredukował się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/06/drobiowy-gulasz-ala-szegedynski.html