Wykonanie
Tym razem przepis prosty jak konstrukcja młotka - bo cóż może być trudnego w upieczeniu
boczku.Tak mi się przynajmniej wydawało, dopóki nie zaczęliśmy się zastanawiać czym go przyprawić.Zadzwoniliśmy więc do Dominy13 - no i konsternacja - bo w odpowiedzi usłyszeliśmy, że mamy wsypać trochę tej
przyprawy, którą Jej przywieźliśmy z Arabii Saudyjskiej . Po dłuższym zastanawianiu się, którą to
przyprawę Dominika miała na myśli doszliśmy do wniosku, że chodziło Jej o harrisę. No i zonk - bo ta mieszanka zawiera
kolendrę, a Szacowna Małżonka Ma Aleksandra za
kolendrą nie przepada.Na szczęście wieczorem odwiedziła nas Krynia58 i podsunęła nam trochę pomysłów :)Dzięki temu następnego dnia mogliśmy się delektować smakiem bardzo aromatycznego
boczku, za którym tak długo tęskniliśmy :)Składniki1 kg chudego
surowego boczku1,5 szklanki
wody lub
bulionu1 duża
cebula pokrojona w drobną kostkęMarynata5-6 ząbków
czosnku drobno posiekanych3-4 łyżki
oleju do marynaty oraz kilka łyżek do smażenia.1-2
liście laurowe lub 1/2 łyżeczki mielonych
liści laurowych1-2 łyżki stołowe
majeranku1 łyżeczka
ostrej papryki (my użyliśmy
papryki wędzonej)1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu (można użyć więcej)1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki
cukru brązowego1/3 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego lub 2 całe ziarenkaPrzygotowanieWszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą, tak aby powstała dość gęsta pasta (w razie potrzeby dodać nieco więcej
oleju). Jeśli używamy całych
liści laurowych jeden położyć na górze, drugi na spodzie
boczku.
Boczek dokładnie nasmarować marynatą.Zamarynowane
mięso zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin (im dłużej
boczek będzie się marynował tym będzie bardziej aromatyczny).W misie multicookera umieścić
boczek (wyjąć
liście laurowe, jeśli używaliśmy całych) i dodać nieco
oleju.Ustawić program Fry, czas 30 minut i zamknąć pokrywę. W połowie smażenia odwrócić
boczek na drugą stronę.Po zakończeniu programu podlać
boczek bulionem lub
wodą, dodać pokrojoną
cebulę i ustawić program Stew, czas 1 godzina i zamknąć pokrywę.(w zależności od jakości
mięsa może zaistnieć potrzeba wydłużenia czasu o ok. 15-20 minut.Dzięki temu otrzymamy oprócz
boczku bardzo aromatyczny sos, którym po zagęszczeniu zasmażką możemy polać
ziemniaki.