ßßß
Dziś przepis na domowy obiad.Gulasz z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpićkaszami: jaglaną, jęczmienną czy kuskus.Kasza gryczanaTo najzdrowsza ze wszystkich kasz.Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu.Dostarcza przy tym dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny.Wpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy.Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym.Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni.Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki.
Składniki:około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka1 duża cebula3 ząbki czosnku1-2 marchewki1 bakłażan300 g pieczarek250 ml bulionu2 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1 łyżeczka mąki pszennej1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej paprykisólświeżo mielony czarny pieprz2-3 suszone grzybki1 łyżka koncentratu pomidorowego300 g kaszy gryczanej firmy KUPIECW głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę.Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam.Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je.Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.
Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę
i obranego ze skórki bakłażana.Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz.
Kolejny składnik to pokrojone w plasterki pieczarki.
Wszystko wymieszałam i podsmażyłam.
Wlałam bulion, sos sojowy i około 0,5 litra gorącej wody.Dodałam grzybki.Dodałam przyprawę do gulaszu
i pozostałe przyprawy.Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około 60 minut.Mięso powinno być mięciutkie.W trakcie gotowania, gdy gulasz będzie gęstnieć można dolewać do niego wodę.W międzyczasie sprawdzić doprawienie.Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
Jeśli uznacie,że jest za rzadki to odlejcie 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu,wymieszajcie go z mąką i wlejcie do gulaszu.
Pozostało już tylko przygotować kaszę gryczaną.Kaszę gryczaną gotuje się w wodzie lub mleku w stosunku objętościowym 1:2,dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy, co zapobiega sklejaniu się ziarenek.Należy ją wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.Woda powinna się całkowicie wchłonąć, kaszę przemieszać i pozostawić ja na kilka minut pod przykryciem.
Przed rozpoczęciem gotowania kaszę należy dokładnie wypłukać,najlepiej w ciepłej wodzie.
Smacznego!