ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

nazwa

Wykonanie

Do Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie.
Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik)
Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać.
Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień.
Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami.
U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam.
Przy kolejnym razie może postoją dłużej?
Składniki:
około 6 płatów śledzi ala matijas (najlepsze są grube i mięsiste)
3 szt. cebuli
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
łyżka ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat
sok z jednej cytryny
2 łyżki octu winnego
olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie)
czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat
czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat
Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli.
Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie.
Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody.
Użyłam do tego papierowych ręczników.
Pokroiłam je na kawałki.
Przełożyłam do miseczki.
Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego.
Czosnek obrałam i drobno posiekałam.
Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny.
Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy.
Wszystko wymieszałam.
Pokroiłam drobno cebulę.
Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić.
Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką.
Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki.
Polecam! Smacznego!
Jak jesteście śledziolubni to polecam:
śledzie smażone w zalewie octowej (klik)
śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik)
sałatkę śledziową z jabłkiem (klik)
śledzie po kaszubsku (klik)
śledzie z ziemniakami i buraczkami (klik)
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/09/sledzie-z-czosnkiem-i-majerankiem.html