ßßß
Śledzie po kaszubsku czyli na słodko.Jak to się mówi ?...ze słodyczy to ja najbardziej lubię śledzie.Ja lubię słodycze i śledzie.Polecam poniższy przepis,zwłaszcza,że zbliżają się święta.Można go zmodyfikować wedle własnych smaków.Ja np. nie dodałam rodzynek.Można farsz zawinąć w płaty,albo tak jak ja je pokroić.
Składniki:5 szt. filetów śledziowych2 szt.cebuli1-2 łyżki majeranku2-3 łyżki koncentratu pomidorowegookoło 6 szt. suszonych śliwekgarść namoczonych rodzynek (jak już pisałam ja nie dodałam)olejsłodka czerwona paprykakolorowy pieprzsólMarynata:1 szklanka octu winnego1,5 szklanka wodyziarna gorczycypół łyżeczki mielonego ziela angielskiegoliść laurowypieprzszczypta cukruW tym miejscu napiszę,że powyższej marynaty nie robiłam z braku czasu.Powinno się składniki gotować około 10 minut.Zalać nią śledzie i odstawić na około 12 godzin.Zrobię ją na święta.Zapewniam ,że i bez niej śledzie wyszły przepyszne.Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru solii kilkakrotnie odlewałam wodę.Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym.Pokroiłam na części.Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie.
Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju.Podlewałam ją wodą,żeby zmiękła podczas duszenia.Trochę posoliłam i dodałam majeranek.
Dodałam pokrojone suszone śliwki.
Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki.
Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli.
Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami.
Można polać jeszcze wszystko olejem.Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone.
Smacznego!
Polecam śledzie w różnych odsłonach:śledzie smażone w zalewie octowej
śledzie z czosnkiem i majerankiem
śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem
sałatkę śledziową z jabłkiem
sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami