ßßß
Do Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie.Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik)
Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli.Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie.
Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody.Użyłam do tego papierowych ręczników.
Pokroiłam je na kawałki.
Przełożyłam do miseczki.Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego.Czosnek obrałam i drobno posiekałam.
Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny.
Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy.
Wszystko wymieszałam.
Pokroiłam drobno cebulę.
Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić.Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką.
Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki.Polecam! Smacznego!
Jak jesteście śledziolubni to polecam:śledzie smażone w zalewie octowej (klik)
śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik)
sałatkę śledziową z jabłkiem (klik)
śledzie po kaszubsku (klik)
śledzie z ziemniakami i buraczkami (klik)