ßßß Cookit - przepis na LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

nazwa

Wykonanie

Lasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem.
Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem.
Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem.
Składniki:
12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw)
1 kg. świeżego szpinaku
1 szt.średniej cebuli
kawałek sera lazur
6 ząbków czosnku
2 łyżki śmietany 18%
pierś z kurczaka
łyżka pasty z czerwonej papryki
mozzarella
olej
pieprz sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Świeże liście szpinaku umyłam i wysuszyłam.
Pozbyłam się z nich łodyżek.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszkliłam na oleju.
Pod koniec dodałam starte trzy ząbki czosnku.
Do cebuli włożyłam pokrojony na około dwu centymetrowe kawałki szpinak.
Podsmażyłam go przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
Dodałam ser pleśniowy i śmietanę.
Doprawiłam pieprzem i niedużą ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony.
Mieszałam aż ser się rozpuścił.
Filet z kurczaka polałam olejem.
Doprawiłam solą, pieprzem, startym czosnkiem i ostrą pastą z papryki.
Odstawiłam na pół godziny.
Smażyłam kurczaka przez około 5 minut z każdej ze stron.
Kurczaka pokroiłam na cienkie plasterki.
W garnuszku roztopiłam masło, wsypałam mąkę,
smażyłam i mieszałam przez około 2 minuty.
Stopniowo wlewałam mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstniał i był gładki.
Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty lasagne gotowałam przez około 2-3 minuty w osolonej wodzie
z dodatkiem kropli oleju.
Najlepiej wyłożyć je na np. ręcznik kuchenny.
Blachę lub naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą.
Na dno wyłożyłam płaty makaronu i posmarowałam je sosem beszamelowym.
Wyłożyłam połowę szpinaku.
Przykryłam go płatami makaronu posmarowanego sosem.
Kolejna warstwa to pokrojone plastry kurczaka.
Ponownie przykryłam je płatami makaronu i sosem beszamelowym.
Można dalej naprzemiennie tworzyć warstwy.
Ja połączyłam szpinak i kurczaka.
Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty z papryki.
Na warstwę makaronu posypałam startą mozzarellę.
Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
Piekłam lasagne przez około 20 minut.
Smacznego!
Polecam również lasagne
ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/05/lasagne-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html