ßßß
Lasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem.Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem.Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem.Składniki:12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw)1 kg. świeżego szpinaku1 szt.średniej cebulikawałek sera lazur6 ząbków czosnku2 łyżki śmietany 18%pierś z kurczakałyżka pasty z czerwonej paprykimozzarellaolejpieprz sólSos beszamelowy:2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej1 1/2 szklanki mlekałyżeczka gałki muszkatołowejsólpieprzŚwieże liście szpinaku umyłam i wysuszyłam.Pozbyłam się z nich łodyżek.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszkliłam na oleju.Pod koniec dodałam starte trzy ząbki czosnku.
Do cebuli włożyłam pokrojony na około dwu centymetrowe kawałki szpinak.Podsmażyłam go przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
Dodałam ser pleśniowy i śmietanę.Doprawiłam pieprzem i niedużą ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony.
Mieszałam aż ser się rozpuścił.
Filet z kurczaka polałam olejem.Doprawiłam solą, pieprzem, startym czosnkiem i ostrą pastą z papryki.Odstawiłam na pół godziny.
Smażyłam kurczaka przez około 5 minut z każdej ze stron.
Kurczaka pokroiłam na cienkie plasterki.
W garnuszku roztopiłam masło, wsypałam mąkę,smażyłam i mieszałam przez około 2 minuty.
Stopniowo wlewałam mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstniał i był gładki.
Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty lasagne gotowałam przez około 2-3 minuty w osolonej wodziez dodatkiem kropli oleju.Najlepiej wyłożyć je na np. ręcznik kuchenny.
Blachę lub naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą.Na dno wyłożyłam płaty makaronu i posmarowałam je sosem beszamelowym.Wyłożyłam połowę szpinaku.
Przykryłam go płatami makaronu posmarowanego sosem.
Kolejna warstwa to pokrojone plastry kurczaka.
Ponownie przykryłam je płatami makaronu i sosem beszamelowym.
Można dalej naprzemiennie tworzyć warstwy.Ja połączyłam szpinak i kurczaka.
Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty z papryki.
Na warstwę makaronu posypałam startą mozzarellę.Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.Piekłam lasagne przez około 20 minut.Smacznego!
Polecam również lasagneZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI