Wykonanie
Pierogi swoim kształtem z pewnością zaskoczą domowników, zarówno farsz jak i sposób zaserwowania odbiegają od smaku i podania tradycyjnych pierogów. Pierogowe serduszka kryją w sobie farsz drobiowo-
szpinakowy, a podaje się je w towarzystwie gęstego
śmietanowego sosu. Danie w sam raz na zbliżające się Walentynki.Ciasto pierogowe (wyrabiać partiami)- 2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 łyżeczki
soli- ok 3/4 szklanki ciepłej
wodyMąkę (1 szklankę) wymieszać z
wodą i
solą. Następnie dosypując resztę
mąki wyrabiać elastyczne ciasto.Farsz drobiowo-
szpinakowy:- 1
pierś z kurczaka ( około 30 dkg)- 200 g
szpinaku rozdrobnionego ( może być mrożony)- 1
cebula-
czosnek-
sól i
pieprzPierś kurczaka zemleć, a rozmrożony
szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać, aby odparował, ostudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, razem z ostudzonym
szpinakiem dodać do
mięsa i wyrobić ba mas¶. Doprawić do smakuSos
śmietanowy:- 1 pełna łyżka
mąki pszennej- 2 łyżki
masła- 1 ½ szklanki
bulionu- 3 pełne łyżki
śmietany 18%-
sól i
pieprzDo garnuszka wsypać
mąkę pszenną i dodać
masło, wymieszać i zrumienić. Następnie wlać zimny
bulion , dokładnie rozprowadzić.Całość zagotować i gotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając.Do
śmietany dodać kilka łyżek masy, wymieszać a następnie całość wlać do garnuszka. doprawić do smaku.Ciasto rozwałkować, foremką do
ciasteczek wycinać serduszka, nakładać łyżeczkę farszu, przykryć drugim serduszkiem i zlepiać brzegi lekko dociskając widelcem.
Tak przygotowane pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek i jak wypłyną jeszcze chwilkę pogotować.Podawać polane
śmietanowym sosem.