ßßß Cookit - przepis na PIEROGOWE SERDUSZKA

PIEROGOWE SERDUSZKA

nazwa

Wykonanie

Pierogi swoim kształtem z pewnością zaskoczą domowników, zarówno farsz jak i sposób zaserwowania odbiegają od smaku i podania tradycyjnych pierogów. Pierogowe serduszka kryją w sobie farsz drobiowo-szpinakowy, a podaje się je w towarzystwie gęstego śmietanowego sosu. Danie w sam raz na zbliżające się Walentynki.
Ciasto pierogowe (wyrabiać partiami)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- ok 3/4 szklanki ciepłej wody
Mąkę (1 szklankę) wymieszać z wodą i solą. Następnie dosypując resztę mąki wyrabiać elastyczne ciasto.
Farsz drobiowo-szpinakowy:
- 1 pierś z kurczaka ( około 30 dkg)
- 200 g szpinaku rozdrobnionego ( może być mrożony)
- 1 cebula
- czosnek
- sól i pieprz
Pierś kurczaka zemleć, a rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać, aby odparował, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, razem z ostudzonym szpinakiem dodać do mięsa i wyrobić ba mas¶. Doprawić do smaku
Sos śmietanowy:
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 ½ szklanki bulionu
- 3 pełne łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
Do garnuszka wsypać mąkę pszenną i dodać masło, wymieszać i zrumienić. Następnie wlać zimny bulion , dokładnie rozprowadzić.Całość zagotować i gotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając.Do śmietany dodać kilka łyżek masy, wymieszać a następnie całość wlać do garnuszka. doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać serduszka, nakładać łyżeczkę farszu, przykryć drugim serduszkiem i zlepiać brzegi lekko dociskając widelcem.
Tak przygotowane pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek i jak wypłyną jeszcze chwilkę pogotować.
Podawać polane śmietanowym sosem.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/02/PIEROGOWE-SERDUSZKA.html