ßßß Cookit - przepis na LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI

nazwa

Wykonanie

Kupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony.
I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi.
Robiłam lasagne mięsną (przepis TU), warzywną a teraz nadszedł czas na szpinakowo-brokułową.
Każda z nich jest inna w smaku, choć łączy je podobne wykonanie
no i oczywiście makaron-podstawa lasagne.
Składniki:
12 płatów makaronu (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) polecam Lasagne nr.52 Lubelli
1 kg. świeżego szpinaku
kawałek sera lazur
6 ząbków czosnku
2 łyżki śmietany 18%
brokuły
mozzarella
oliwa z oliwek
pieprz
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 1/2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Te piękne zielone liście umyłam i odcięłam z nich łodyżki.
Na oliwie podsmażyłam dosłownie chwilę, starte ząbki czosnku.
Dodałam szpinak i podsmażyłam go z czosnkiem,aż zmiękł.
Rozkruszyłam ser lazur.
Na koniec polałam farsz śmietaną i
doprawiłam pieprzem.
Z solą należy uważać, ponieważ ser pleśniowy jest słony.
wymieszałam szpinak dopóki ser się nie rozpuścił.
Kolej na
sos beszamelowy:
W garnuszku rozpuściłam masło i wsypałam mąkę
Energicznie mieszałam, dolewając mleko.
Doprawiłam gałką muszkatołową, szczyptą soli i pieprzem.
Czas ma makaron ;-)
Do szerokiego garnka wlałam wodę, posoliłam ją i wlałam
odrobinę oleju,żeby płaty się nie zlepiały.
Gotowałam je około 3 minut.
Blachę bądź naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem i układałam płaty makaronu.
Posmarowałam je sosem beszamelowym.
Następnie rozłożyłam warstwę szpinaku.
Przykryłam go makaronem posmarowanym beszamelem i teraz warstwa podgotowanych wcześniej brokuł.
I znów makaron,beszamel i szpinak.
Ilość warstw zależy od ilości składników.
Ostatnia warstwa, to starty ser mozzarella i rozkruszony lazur.
Wstawiłam lasagne do piekarnika i piekłam ją w temp.180 stopni około 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/10/lasagne-ze-szpinakiem-i-brokuami.html