Wykonanie
Z okazji Światowego Dnia
Makaronu wraz z Zuzią, Mirabelką, Lejdi oraz Bartoldzikiem przygotowaliśmy
makaronowe dania.
Składniki na 4 porcje:300 g
makaronu kolanka500 g
świeżego szpinaku50 g gorgonzoli2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1 szklanka
mleka1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
soli*1. Nastawić piekarnik na 200 ºC.
Makaron ugotować al dente.
Szpinak dobrze umyć, odciąć ogonki i je wyrzucić, liście posiekać.2. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać posiekany drobno
czosnek i wrzucić liście
szpinaku. Smażyć kilka minut mieszając. Na końcu wymieszać z
gałką muszkatołową,
pieprzem i
solą.3. Zrobić
sos beszamelowy – w rondelku rozpuścić
masło, zmniejszyć płomień, dodać
mąkę energicznie mieszając. Cały czas mieszając dodawać stopniowo
mleko aż powstanie gęsty sos.4. Naczynie do zapiekania posmarować
masłem. Wrzucić 1/2
makaronu. Na
makaronie ułożyć warstwę z 1/2
szpinaku.
Potem dodać kolejną warstwę
makaronu i
szpinaku. Na wierzch wylać sos i posypać pokruszoną gorgonzolą.5. Zapiekać ok. 15 minut w 200 ºC w trybie grzania góra-dół, bez przykrycia.* należy uważać z
solą, bo gorgonzola może być już dosyć słona; zawsze można dosolić porcje na talerzuPrzygotowując danie korzystałam z przepisu na stronie Planet Kitchen .Przepis dodaję do akcji Shinju.