ßßß Cookit - przepis na Makaron z zielonym sosem brokułowym

Makaron z zielonym sosem brokułowym

nazwa

Wykonanie

Ten sos powstał kiedyś z nadmiaru brokułów w domu, ugotowałam ich tyle że pomyślałam czemu by nie sos, udoskonaliłam z czasem jego przygotowanie i oto prezentuję go Wam :).
Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc okazja zaprezentowania tego prostego i smacznego dania podwójna ;)
makaron razowy świderki
oliwa,
sól, pieprz
bazylia
świeży tymianek
1 brokuł
1/2 małej cukinii
Sos:
300 ml mleka
1-2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/4 startej gałki muszkatołowej
ząbek czosnku
sól, pieprz
Potrzebujemy 3 garnków (jeden większy na makaron i 2 mniejsze).
W jednym wstawiamy makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. W drugim brokuły podzielone na różyczki gotujemy w osolonej wodzie. W trzecim przygotujemy sos: rozpuszczamy na małym płomieniu masło, dodajemy do niego mąki i rozprowadzamy trzepaczką, chwilę mieszamy, zalewamy powoli mlekiem i mieszamy, dodajemy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Zestawiamy. Ugotowane brokuły po max 5 minutach odcedzamy, kilka różyczek zostawiamy, resztę miksujemy ręcznym blenderem na prawie papkę, mogą zostać też kawałeczki warzyw. Mieszamy z sosem beszamelowym aż się połączą, dodajemy zioła. Cukinię i kawałeczki brokuła smażymy na łyżce oliwy z odrobiną soli. Odcedzamy makaron zostawiając odrobinkę wody, dodajemy do niego sos i warzywa. Gotowe .
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/10/makaron-z-zielonym-sosem-brokuowym.html