Wykonanie
Ten sos powstał kiedyś z nadmiaru
brokułów w domu, ugotowałam ich tyle że pomyślałam
czemu by nie sos, udoskonaliłam z czasem jego przygotowanie i oto prezentuję go Wam :).Dziś Światowy Dzień
Makaronu, więc okazja zaprezentowania tego prostego i smacznego dania podwójna ;)
makaron razowy świderki
oliwa,
sól,
pieprzbazyliaświeży
tymianek1
brokuł1/2 małej
cukiniiSos:300 ml
mleka1-2 łyżki
mąki2 łyżki
masła1/4 startej
gałki muszkatołowejząbek
czosnkusól,
pieprzPotrzebujemy 3 garnków (jeden większy na
makaron i 2 mniejsze).W jednym wstawiamy
makaron w osolonej wodzie z odrobiną
oliwy. W drugim
brokuły podzielone na różyczki gotujemy w osolonej wodzie. W trzecim przygotujemy sos: rozpuszczamy na małym płomieniu
masło, dodajemy do niego
mąki i rozprowadzamy trzepaczką, chwilę mieszamy, zalewamy powoli
mlekiem i mieszamy, dodajemy ząbek
czosnku, doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką. Cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Zestawiamy. Ugotowane
brokuły po max 5 minutach odcedzamy, kilka różyczek zostawiamy, resztę miksujemy ręcznym blenderem na prawie papkę, mogą zostać też kawałeczki warzyw. Mieszamy z
sosem beszamelowym aż się połączą, dodajemy
zioła.
Cukinię i kawałeczki
brokuła smażymy na łyżce
oliwy z odrobiną
soli. Odcedzamy
makaron zostawiając odrobinkę
wody, dodajemy do niego sos i warzywa. Gotowe .