ßßß
Uwielbiam makaron pod każdą postacią.A dzisiejsze połączenie z nimtuńczyka, anchois i kaparówdaje powalający smak.Wykonanie jest naprawdę łatwe i szybkie.Tak naprawdę w trakcie gotowania się makaronu, przygotujemy to pyszne danie.
Składniki:dwie puszki tuńczyka w olejugarść kaparówokoło 7 filecików anchois w olejucebula2 ząbki czosnku0,5 litra pasty pomidorowej / lub puszka pomidorów bez skórkiświeży tymianekświeże oregano - ja dodałam suszonesólświeżo zmielony czarny pieprzłyżeczka cukruparmezan do posypaniałyżka śmietanyczarne oliwki do posypania (opcjonalnie)makaronNa rozgrzanej oliwie z tuńczyka zeszkliłam pokrojoną cebulę.
Pokroiłam fileciki anchois, kapary.Ząbki czosnku starłam.Dodałam wszystko do cebuli.

Wszystko razem chwilkę podsmażyłam.Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli.Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić po dodaniu wszystkich składników.
Dodałam tuńczyka.Wymieszałam.
Wlałam sos pomidorowy.
Dodałam suszone oregano
i świeży tymianek
Na koniec łyżka śmietany i cukier.
Wymieszałam i gotowe.
Ugotowany al dente makaron wsypałam do sosu.
Podawałam z posypanym na wierzch parmezanem i oliwkami.Smacznego!