ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 4 . 9(10 głosów)4 . 9
010 4 .9admin4 . 9 / 5 starsSpaghetti al tonnoMakaron z tuńczykiem i pomidoramiDanie sycylijskie, bardzo smaczne i proste. Makaron można posypać tartym serem Grana Padano lub Parmigiano Reggiano. Lubię gdy w makaronie wyczuwalne są większe kawałki tuńczyka, więc dodaję go do sosu na samym końcu. Jeśli korzystasz z tuńczyka w sosie własnym a nie w oliwie, dodaj więcej oliwy do dania. Makaron można wzbogacić kaparami i filecikami anchois.Składniki2 porcje170 g makaronu spaghetti4 łyżki oliwy extra virgin1/2 cebuli, drobno posiekanej300 g pomidorów bez skórek z sosem pomidorowym z puszkiświeże zioła, oregano lub tymianeksłoiczek tuńczyka w oliwie lub w puszceopcjonalnie: 3 fileciki anchois w oleju, 2 łyżki kaparów, tarty parmezanPrzygotowanieRozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać fileciki anchois oraz kapary jeśli używamy, chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.