ßßß Cookit - przepis na Spaghetti al tonno

Spaghetti al tonno

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 4 . 9(10 głosów)
4 . 9
0
10 4 .9
admin
4 . 9 / 5 stars
Spaghetti al tonno
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Danie sycylijskie, bardzo smaczne i proste. Makaron można posypać tartym serem Grana Padano lub Parmigiano Reggiano. Lubię gdy w makaronie wyczuwalne są większe kawałki tuńczyka, więc dodaję go do sosu na samym końcu. Jeśli korzystasz z tuńczyka w sosie własnym a nie w oliwie, dodaj więcej oliwy do dania. Makaron można wzbogacić kaparami i filecikami anchois.
Składniki
2 porcje
170 g makaronu spaghetti
4 łyżki oliwy extra virgin
1/2 cebuli, drobno posiekanej
300 g pomidorów bez skórek z sosem pomidorowym z puszki
świeże zioła, oregano lub tymianek
słoiczek tuńczyka w oliwie lub w puszce
opcjonalnie: 3 fileciki anchois w oleju, 2 łyżki kaparów, tarty parmezan
Przygotowanie
Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać fileciki anchois oraz kapary jeśli używamy, chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spaghetti_tonno/z_pomidorami/z_pomidorami.html