Wykonanie
Porcja na 2 osobyCzas przygotowania: 30 minutTen przepis poznałam w zeszłe lato, gdy wraz z moją przyjaciółką wyjechałyśmy na wakacyjny staż do
Sieny. Pewnego dnia szykowałyśmy proszoną kolację i brakowało nam pomysłu na ciekawe danie. Wtedy właśnie moja przyjaciółka zaproponowała ten znakomity przepis. Jest to danie proste w przygotowaniu, smaczne i robi wrażenie nawet na Włochach, którzy są mistrzami w przygotowaniu pasty:)
Potrzebne składniki:- 200 gram linguini- 10-12 filecików
anchois- 1/3 słoiczka
kaparów- puszka
pomidorów krojonych- 50 gram czarnych
oliwek- 1
cebulaSposób przygotowania:1. Nastawiamy dobrze osoloną
wodę na
makaron.2. W drobną kostkę kroimy
cebulę. Następnie podsmażamy ją na odrobinie
oleju.3. Gdy
cebula będzie złota dodajemy
anchois i rozgniatamy je widelcem, aż przestaną być widoczne.4. Następnie dodajemy
pomidory,
kapary i pokrojone
oliwki. Wszystko podgrzewamy.
5. Gdy
makaron już będzie gotowy, dokładamy go do sosu i dokładnie mieszamy.
6. Tak przygotowane danie przekładamy na talerze i jemy :)
Smacznego!