Wykonanie
Dziś Światowy Dzień
Makaronu. Obchodzimy go już po raz 14!Tym razem jego miłośnicy spotykają się w Meksyku, ale proponuję podróż do
słonecznej Italii :)Ale najpierw tytułem wstępu słów kilka o
makaronie.Jak należy go przygotować?Oczywiście po włosku, al dente! Odpowiednio ugotowany
makaron powinien
mieć w przekroju nitkę surowego ciasta, ma być po prostu lekko niedogotowany. Pszenica durum w takiej formie będzie dłużej trawiona, a tym samym wątroba otrzyma mniejsze
dawki energii z węglowodanów.
Składniki dla 2 osób:50 g filecików
anchois,1 ząbek
czosnku,1/2
ostrej papryczki,300 g
pomidorów,150 g Linguine,20 g
kaparów,75 g wydrylowanych, czarnych
oliwek,
olej z pestek
winogron,
sól.Wykonanie:Fileciki
anchois płuczemy i drobno kroimy.
Czosnek siekamy w plasterki, papryczkę myjemy, drylujemy i kroimy w paseczki.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Linguiune gotujemy w osolonej wodzie al dente.Na patelni rozgrzewamy
olej. Fileciki
anchois,
czosnek i
paprykę szklimy.
Kapary odsączamy z zalewy. Następnie dodajemy pokrojone
pomidory,
oliwki i
kapary.
Makaron cedzimy i dobrze odsączmy, łączymy z sosem.
Smacznego!
Źródło: http://www.independent.co.ukPrzepis z: ITALIEN, Die klassische Kueche, bierze udział w akcji: