ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Puttanesca

Spaghetti Puttanesca

nazwa

Wykonanie

Poznałam je w Rzymie i zakochałam się w jego smaku i prostocie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina.
Składniki
400 g makaronu spaghetti
biała cebula
2-3 ząbki czosnku
800g pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki)
4 filety anchois
papryczka chili w całości
10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sól, czarny pieprz, oregano
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem zna oliwę. Dodać pelatti pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Filety z sardeli drobno posiekać, oliwki pokroić na cztery części, kapary odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać do sosu i dusić razem około 5 minut aby smaki się połączyły. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano oraz cukrem. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Serwować udekorowane listkami oregano.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/09/spaghetti-puttanesca.html