Już sama nazwa tego dania budzi zainteresowanie. Spaghetti alla puttanesca to klasyk kuchni włoskiej. Ten makaron łączy w sobie wiele smaków. Jest ostra chili i czosnek, kwaskowe kapary i słone anchois. Prawdziwa eksplozja smaków. Warto spróbować, choćby dlatego, aby przekonać się...jak działa ta magiczna mieszanka afrodyzjaków.Składniki:makaron spaghetti3 łyżki oliwy z oliwek400 g krojonych pomidorów2 czerwone papryczki chili1 puszka anchois (8 sztuk)3 łyżki czarnych oliwek1 łyżka kaparów2 ząbki czosnku4 łyżki posiekanej natki pietruszki1 szczypta oreganosól (opcjonalnie)pieprz (opcjonalnie)Na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać odsączone posiekane anchois. Podsmażyć do połączenia się smaków. Dodać oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę papryczki chili. Zalać pomidorami w zalewie (lub pozbawionymi skórki i szypułek pomidorami. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody i zagęszczenia się sosu. Dodać pokrojone oliwki i odsączone z zalewy kapary. Wymieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około minuty. Doprawić oregano i opcjonalnie solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i gorący dodać do sosu. Wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać. Smacznego!Wskazówki:Czosnek należy podsmażyć na oliwie krótką chwilę - czosnek smażony zbyt długo gorzknieje i psuje smak potrawy.Makaron do sosów należy gotować bez dodatku oleju czy oliwy, a po ugotowaniu nie należy go przepłukiwać wodą - naturalny "krochmal" sprawi, że makaron lepiej pokryje się sosem.