Wykonanie
Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z
bakłażanów.Danie to pochodzi z południowych Włoch.Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania
mięsnego albo na zimno.
Składniki:1 lub 2
bakłażanyoliwa1 łyżeczka
suszonego oreganosól morska,świeżo zmielony
czarny pieprz1
czerwona cebula2-4 ząbki
czosnkugarść zielonych
oliwek bez pestekmała garść
natki pietruszki2 łyżki
kaparów2-3 łyżki
octu ziołowego4-5 dużych dojrzałych
pomidorówopcjonalnie 2 łyżki
migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni
Bakłażana umyłam i pokroiłam na spore kawałki,aby nie wchłonął zbyt wiele
oliwy.
Rozgrzałam solidną porcję
oliwy na dużej patelni.Wrzuciłam kawałki
bakłażana,
oregano i
sól.
Smażyłam na dużym ogniu przez 4-5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.Kiedy
bakłażan ładnie się przyrumienił, dodałam drobno pokrojoną
czerwoną cebulę i plasterki
czosnku.
Kolejny krok to
oliwki,
kapary i
ocet ziołowy.
Następnie wsypałam pokrojoną
natkę pietruszki.
Kiedy
ocet wyparuje dodałam pokrojone
pomidory.
Dusiłam na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.Posoliłam jeszcze i dodałam
pieprz.
Podałam z
kaszą kus kus, którą zalałam gorącym wrzątkiem, z dodatkiem
oliwy,
soli morskiej i
natki pietruszki.
Smacznego!