ßßß Cookit - przepis na CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA

CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów.
Danie to pochodzi z południowych Włoch.
Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na zimno.
Składniki:
1 lub 2 bakłażany
oliwa
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
1 czerwona cebula
2-4 ząbki czosnku
garść zielonych oliwek bez pestek
mała garść natki pietruszki
2 łyżki kaparów
2-3 łyżki octu ziołowego
4-5 dużych dojrzałych pomidorów
opcjonalnie 2 łyżki migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni
Bakłażana umyłam i pokroiłam na spore kawałki,
aby nie wchłonął zbyt wiele oliwy.
Rozgrzałam solidną porcję oliwy na dużej patelni.
Wrzuciłam kawałki bakłażana, oregano i sól.
Smażyłam na dużym ogniu przez 4-5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.
Kiedy bakłażan ładnie się przyrumienił, dodałam drobno pokrojoną
czerwoną cebulę i plasterki czosnku.
Kolejny krok to oliwki, kapary i ocet ziołowy.
Następnie wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.
Kiedy ocet wyparuje dodałam pokrojone pomidory.
Dusiłam na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.
Posoliłam jeszcze i dodałam pieprz.
Podałam z kaszą kus kus, którą zalałam gorącym wrzątkiem, z dodatkiem oliwy,soli morskiej i natki pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/11/caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana.html