Wykonanie
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/14123551.jpg)
Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z
bakłażanów.Danie to pochodzi z południowych Włoch.Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania
mięsnego albo na zimno.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/1399423016.jpg)
Składniki:1 lub 2
bakłażanyoliwa1 łyżeczka
suszonego oreganosól morska,świeżo zmielony
czarny pieprz1
czerwona cebula2-4 ząbki
czosnkugarść zielonych
oliwek bez pestekmała garść
natki pietruszki2 łyżki
kaparów2-3 łyżki
octu ziołowego4-5 dużych dojrzałych
pomidorówopcjonalnie 2 łyżki
migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni
Bakłażana umyłam i pokroiłam na spore kawałki,aby nie wchłonął zbyt wiele
oliwy.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/-1367031596.jpg)
Rozgrzałam solidną porcję
oliwy na dużej patelni.Wrzuciłam kawałki
bakłażana,
oregano i
sól.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/442723973.jpg)
Smażyłam na dużym ogniu przez 4-5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.Kiedy
bakłażan ładnie się przyrumienił, dodałam drobno pokrojoną
czerwoną cebulę i plasterki
czosnku.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/1143456842.jpg)
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/-896516440.jpg)
Kolejny krok to
oliwki,
kapary i
ocet ziołowy.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/970782045.jpg)
Następnie wsypałam pokrojoną
natkę pietruszki.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/-1760196839.jpg)
Kiedy
ocet wyparuje dodałam pokrojone
pomidory.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/221337613.jpg)
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/1357207257.jpg)
Dusiłam na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.Posoliłam jeszcze i dodałam
pieprz.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/-753542643.jpg)
Podałam z
kaszą kus kus, którą zalałam gorącym wrzątkiem, z dodatkiem
oliwy,
soli morskiej i
natki pietruszki.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/1255167202.jpg)
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2011_slash_11_slash_caponata-sycylijski-gulasz-z-bakazana/l/1699609042.jpg)
Smacznego!