Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam włoski gulasz warzywny- caponata. Jest to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Wiem, że teraz
bakłażany są drogie, ale znalazłam takie piękne w promocji, że nie mogłam się oprzeć. Przepis pochodzi z książki Jemiego Olivera "Włoska wyprawa Jemiego". Zmniejszyłam jedynie ilość
octu i zwiększyłam ilość
oliwy,
bakłażany pięknie ją wchłaniają podczas smażenia...Caponata - gulasz z
bakłażanów2
bakłażany, obrane, pokrojone w sporą kostkę1 łyżka
suszonego oreganosól (najlepiej morska), świeżo zmielony
pieprz1 mała
czerwona cebula, obrana, drobno posiekana2 ząbki
czosnku, obrane, pokrojone na drobnogarść zielonych
oliwek bez pestek (dałam
oliwki z
papryką)mała garść posiekanej
natki pietruszki2 łyżki solonych
kaparów, opłukanych, odsączonych (pokroiłam je na pół)1 łyżka
octu winnego5 dużych, dojrzałych
pomidorów, grubo posiekanych (dałam 1 puszkę
pomidorów)2 łyżki
migdałów, drobno pokrojonych (można pominąć)Rozgrzać
olej na patelni, wrzucić pokrojone
bakłażany, posolić, dodać
oregano, przemieszać, by
bakłażany równomiernie pokryły się
oliwą. Smażyć aż
bakłażany się zarumienią i zmiękną (wg Jemiego trwa to ok. 5 minut. Ja smażyłam
bakłażany w 2 partiach, przez dłuższy czas. Należy mieszać i w razie czego uzupełniać
oliwę, ponieważ
bakłażany ją wchłaniają).Dodać
cebulę,
czosnek,
natkę, smażyć kilka minut.Wrzucić
kapary,
oliwki (pokroiłam w plastry) i skropić
octem, chwilę podsmażyć.Dodać
pomidory, pokrojone
migdały, dusić przykryte na małym ogniu przez ok 15 minut. Spróbować przed podaniem. Warzywa powinny być miękkie. Potrawę doprawić do smaku
pieprzem i
solą.Podawać posypane
natką pietruszki.
Inne pomysły na gulasz możecie znaleźć u
Maggie, Mirabelki, Shinju, Michała, Peli, Panny Malwinny, w ramach wspólnego pichcenia.