ßßß Cookit - przepis na Gulasz warzywny Jemiego Olivera (Sycylia)

Gulasz warzywny Jemiego Olivera (Sycylia)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam włoski gulasz warzywny- caponata. Jest to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Wiem, że teraz bakłażany są drogie, ale znalazłam takie piękne w promocji, że nie mogłam się oprzeć. Przepis pochodzi z książki Jemiego Olivera "Włoska wyprawa Jemiego". Zmniejszyłam jedynie ilość octu i zwiększyłam ilość oliwy, bakłażany pięknie ją wchłaniają podczas smażenia...
Caponata - gulasz z bakłażanów
2 bakłażany, obrane, pokrojone w sporą kostkę
1 łyżka suszonego oregano
sól (najlepiej morska), świeżo zmielony pieprz
1 mała czerwona cebula, obrana, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone na drobno
garść zielonych oliwek bez pestek (dałam oliwki z papryką)
mała garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki solonych kaparów, opłukanych, odsączonych (pokroiłam je na pół)
1 łyżka octu winnego
5 dużych, dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych (dałam 1 puszkę pomidorów)
2 łyżki migdałów, drobno pokrojonych (można pominąć)
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojone bakłażany, posolić, dodać oregano, przemieszać, by bakłażany równomiernie pokryły się oliwą. Smażyć aż bakłażany się zarumienią i zmiękną (wg Jemiego trwa to ok. 5 minut. Ja smażyłam bakłażany w 2 partiach, przez dłuższy czas. Należy mieszać i w razie czego uzupełniać oliwę, ponieważ bakłażany ją wchłaniają).
Dodać cebulę, czosnek, natkę, smażyć kilka minut.
Wrzucić kapary, oliwki (pokroiłam w plastry) i skropić octem, chwilę podsmażyć.
Dodać pomidory, pokrojone migdały, dusić przykryte na małym ogniu przez ok 15 minut. Spróbować przed podaniem. Warzywa powinny być miękkie. Potrawę doprawić do smaku pieprzem i solą.
Podawać posypane natką pietruszki.
Inne pomysły na gulasz możecie znaleźć u Maggie, Mirabelki, Shinju, Michała, Peli, Panny Malwinny, w ramach wspólnego pichcenia.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/02/Gulasz-warzywny-Jemiego-Olivera-Sycylia.html