ßßß Cookit - przepis na DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI

DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI

nazwa

Wykonanie

Zapach pieczonego pasztetu
kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich -
to postanowiłam go dziś upiec.
Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;)
Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;)
Składniki:
2 kg. mięsa:
( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa,
kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka)
2 szt.cebuli
2 szt. jajek
2 szt. marchewki
1 szt. pietruszki
0,5 szt. selera
kawałek pora
1 szt. cebuli
parę suszonych grzybków
liście laurowe
ziele angielski
imbir
gałka muszkatołowa
majeranek
czosnek
sól, pieprz,ostra czerwona papryka
sucha kajzerka
4 plastry boczku wędzonego
Mięsa pokroiłam na mniejsze kawałki.
Podsmażyłam je na patelni w celu "zamknięcia" w nim smaku.
Do dużego garnka wlałam wodę,włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki),
włoszczyznę,liście laurowe,ziele angielskie,grzybki suszone i dusiłam około 1,5 godziny.
Wątróbkę dodałam na 10 minut przed końcem gotowania.
Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.
Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze
i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę.
Wszystko dokładnie wyrobiłam.
Z białek ubiłam pianę i dodałam ją do mięsa.
Delikatnie wszystko wymieszałam.
Jeżeli pasztet jest za suchy można dolać trochę wywaru na którym gotowaliśmy mięso.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz.
Można też posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Polecam dodać do pasztetu warstwę suszonej śliwki lub żurawiny.
Na owoce ponownie nałożyć warstwę mięsa.
Na wierzchu ułożyłam plastry wędzonego boczku.
Włożyłam pasztet do rozgrzanego piekarnika i piekłam
około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyszedł super!
Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem - bezcenne!;)
Proponuję jeszcze pomysł na pozostały ewentualnie farsz ( jeśli wyszło go za dużo ).
Ja wykorzystałam pieczarki.
Umyłam je,wykroiłam nóżki, posoliłam i nałożyłam w kapelusze masę.
Na wierzch posypałam pokrojony wędzony boczek.
Zapiekłam je wraz z pasztetem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Podałam na ciepło.
Wyglądały bardzo ładnie i smakowały rewelacyjnie!
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/09/pasztet-pieczony.html