ßßß Cookit - przepis na Grochówka

Grochówka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Grochówka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
groch 300 gramów
boczek wędzony 200 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
por 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1 sztuk
smalec 1 łyżek deserowych
pieprz 4 ziarna
ziele angielskie 3 ziarna
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Opłukany groch zalać litrem wrzącej wody, przykryć i odstawić, a gdy ostygnie, odcedzić i wlać 6 szklanek świeżej wody, przykryć i gotować na małym ogniu. Gdy groch będzie miękki, dodać oczyszczoną marchewkę, pietruszkę, seler oraz białą część pora, przyprawy korzenne i boczek. Gotować, aż do miękkości składników. Wyjąc boczek i pokroić w drobna kostkę, przesmażyć na smalcu i przełożyć na talerz, a na patelni zrumienić posiekana cebulę. Jedną marchewkę wyjąć z garnka oraz korzenne przyprawy, a pozostałą zawartość garnka zmiksować. Zgotowaną marchewkę pokroić i wraz z boczkiem oraz cebulką wrzucić do garnka, wymieszać z roztarty czosnkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawać z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę i zrumienionej w piekarniku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8558/Grochowka