Wykonanie
« Powrót  Grochówka
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
groch 300 gramów
boczek wędzony 200 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
por 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1 sztuk
smalec 1 łyżek deserowych
pieprz 4 ziarna
ziele angielskie 3 ziarna
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Opłukany
groch zalać litrem wrzącej
wody, przykryć i odstawić, a gdy ostygnie, odcedzić i wlać 6 szklanek świeżej
wody, przykryć i gotować na małym ogniu. Gdy
groch będzie miękki, dodać oczyszczoną
marchewkę,
pietruszkę,
seler oraz białą część
pora,
przyprawy korzenne i
boczek. Gotować, aż do miękkości składników. Wyjąc
boczek i pokroić w drobna kostkę, przesmażyć na
smalcu i przełożyć na talerz, a na patelni zrumienić posiekana
cebulę. Jedną
marchewkę wyjąć z garnka oraz
korzenne przyprawy, a pozostałą zawartość garnka zmiksować. Zgotowaną
marchewkę pokroić i wraz z
boczkiem oraz
cebulką wrzucić do garnka, wymieszać z roztarty
czosnkiem, doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
majerankiem. Podawać z grzankami z
bułki pokrojonej w kostkę i zrumienionej w piekarniku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: