Wykonanie
Ten pasztet to kolejny który zrobiłam i jak na razie najlepszy, odpowiednio wilgotny i przyprawiony. Ilość też była imponująca bo w
sumie aż 3 kg masy dlatego iż nazbierało się trochę
mięsa z rosołu i miło było
potem podzielić się nim z rodzinką.Składniki1,5 kg
mięsa z rosołu1,3 kg udźca z
indyka0,3 kg
wątróbki drobiowej3
marchewki2
pietruszkipół średniego
selerapor4
jajkacebulaczosnekkilka
pieczarek (opcjonalnie)
liść laurowyziele angielskiegałka muszkatałowa
sól,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi
ziołaWykonanieW
mleku moczymy
wątróbkę, po czym smażymy ją na patelni razem z
cebulą.
Udźiec gotujemy wraz z
włoszczyzną oraz
liściem laurowym,
zielem angielskim i
solą. Po ugotowaniu studzimy.Ubijamy
pinę z
białek. Następnie
mięsa,
włoszczyznę oraz
wątróbkę mielimy w maszynce do
mielenia mięsa trzykrotnie,
potem dodajemy do masy
żółtka,
czosnek,
pieczarki (starte na tarce lub zmielone razem z
mięsem)
przyprawy wedle uznanae i smaku, jeśli masa będzie zbyt gęsta należy podlać ją
wywarem w którym gotowany był
udźiec. Wszystko dobrze wyrabiamy na końcu dodajemy pianę z
białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Ja piekłam w
trzech litrowych, aluminiowych foremkach wysmarowanych
oliwą w 180 stopniach przez godzinę.