ßßß
Już tylko tydzień i jeden dzień… Ja robię większość dań wigilijnych na ostatnią chwilę, ale niektóre przygotowania trzeba zacząć wcześniej.Już pisałam, przy okazji barszczu ukraińskiego i czystego na mięsie , o naturalnym kwasie burakowym, który jest najlepszą podstawą każdego barszczyku. Teraz, przed Wigilią właśnie przygotowaiłam słoik, który będzie gotowy za kilka dni. Przy okazji podam mój przepis na barszczyk wigilijny, który robię na samych warzywach i grzybkach. Ale najpierw kwas, bo ten trzeba zrobić kilka dni przed Wigilią.kilka buraczkówząbek czosnkukawałek razowego chlebaBuraczki obieramy, kroimy na kawałki i układamy ciasno w słoiku. U góry kładziemy czosnek i chleb razowy. zalewamy to letnią przegotowaną wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Wtedy sprawdzamy, czy kwas ma kwaśno-winny smak – wtedy jest gotowy. Wyjmujemy chleb, przecedzamy i trzymamy w słoiku w lodówce, można razem z buraczkami, bo one się przydadzą – nie tylko do barszczyku, świetne są w sałatkach.Wiem, że się powtarzam, ale ten kwas to znakomite źródło witamin i mikroelementów. Można pić łyżkę dziennie zamiast preparatów witaminowych. A do wykończenia barszczyku jest niezbędny.WIGILIJNY BARSZCZYKkilka buraczków z kwasu2-3 świeże buraczki2 marchewkipietruszkakawałek pora i selerapół cebulikilka grzybków suszonych1-2 ząbki czosnkułyżeczka a majeranku ( ile kto lubi)sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskieszczypta imbiru i gałki muszkatołowejkilka łyżek kwasu burakowegosól do smakuszczypta cukruDo wody wkladamy kilka buraczków z kwasu i 2-3 łyżki tegoż. Wrzucamy obrane i pokrojone warzywa z buraczkami, grzybki i przyprawy, oprócz imbiru i gałki, które dodamy na końcu, solimy .Cebulę przypalamy przy palniku, aż jej brzegi sczernieją i taką wkładamy do barszczu. Gotujemy wszystko do miękkości warzyw, na końcu dodajemy czosnek, majeranek oraz szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Doprawiamy do smaku kwasem po wyłączeniu ognia, zyskamy wtedy piękny kolor i nie stracimy witamin.Dodajemy troszkę cukru dla złamania smaku. Podajemy z uszkami, o których innym razem. Smacznego !