ßßß
Składniki:ciasto:100 g mąki pszennej100 g mąki krupczatki50 g cukru pudru100 g masła1 żółtko1 łyżka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)1 cukier wanilinowy1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliskórka otarta z 1 cytrynymasa kokosowa:100 ml mleka100 g masła60 g cukru1,5 szklanki mleka w proszku0,5 szklanki wiórków kokosowychponadto:2-3 łyżki płatków migdałów2-3 łyżki kwaśnego dżemu (może być wiśniowy, malinowy, czarna porzeczka)
Sposób przygotowania:Mąki przesiać na stolnicę, razem z masłem posiekać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość przeciętnej foremki. Boki ciasta zawinąć do środka i uformować wyższy brzeg. Tępą stroną noża wyciskać dowolne wzory. Środek nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Mazurkowy spód wyjąć z piekarnika i wystudzić. Cienko posmarować kwaśnym dżemem.Przygotować masę. Mleko z cukrem rozpuścić w garnuszku. Dodać masło i kokos. Zagotować. Na koniec wsypać mleko w proszku i energicznie zamieszać, rozprowadzając ewentualne grudki. Jeszcze ciepłą masę rozsmarować na przygotowanym spodzie.Jeśli lubicie dodatek alkoholu w wypiekach, można dodać 2-3 łyżki likieru do masy. Ja dałam 2 łyżki adwokatu.Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch mazurka. Ciasto można dodatkowo ozdobić świeżymi owocami. Ja wypatrzyłam w sklepie świeże maliny i nie mogłam się oprzeć ;) Całość ładnie współgra.Smacznego!Inspiracja.