ßßß Cookit - przepis na Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy

nazwa

Wykonanie

Choć bardzo lubię kruche ciasta,
to mazurki nie należą do moich faworytów.
Może dlatego, że w moim rodzinnym domu nie było tradycji mazurkowej.
Nie lubię też przesłodzonych i bardzo strojnych ciast (a mazurek taki powinien być).
No ale cóż - tradycja to tradycja :)
Zawsze można ją trochę dopasować do siebie.
Mazurek, który chcę Wam zaproponować,
nie jest przesadnie słodki, zwłaszcza jeśli dodamy do niego kwaśne powidła lub świeże owoce.
Dodatek otartej skórki cytryny w cieście też robi swoje.
Jeśli lubicie masę z dodatkiem mleka w proszku, na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:
ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
1 cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
masa kokosowa:
100 ml mleka
100 g masła
60 g cukru
1,5 szklanki mleka w proszku
0,5 szklanki wiórków kokosowych
ponadto:
2-3 łyżki płatków migdałów
2-3 łyżki kwaśnego dżemu (może być wiśniowy, malinowy, czarna porzeczka)
Sposób przygotowania:
Mąki przesiać na stolnicę, razem z masłem posiekać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość przeciętnej foremki. Boki ciasta zawinąć do środka i uformować wyższy brzeg. Tępą stroną noża wyciskać dowolne wzory. Środek nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Mazurkowy spód wyjąć z piekarnika i wystudzić. Cienko posmarować kwaśnym dżemem.
Przygotować masę. Mleko z cukrem rozpuścić w garnuszku. Dodać masło i kokos. Zagotować. Na koniec wsypać mleko w proszku i energicznie zamieszać, rozprowadzając ewentualne grudki. Jeszcze ciepłą masę rozsmarować na przygotowanym spodzie.
Jeśli lubicie dodatek alkoholu w wypiekach, można dodać 2-3 łyżki likieru do masy. Ja dałam 2 łyżki adwokatu.
Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch mazurka. Ciasto można dodatkowo ozdobić świeżymi owocami. Ja wypatrzyłam w sklepie świeże maliny i nie mogłam się oprzeć ;) Całość ładnie współgra.
Smacznego!
Inspiracja.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/04/Mazurek-kokosowy.html