Wykonanie
Jak każdy raz w roku mam urodziny i raz w roku wszystko musi pójść nie tak. To jest dzień w którym
mogę być pewna, że coś się będzie działo i to na sto procent nie tak jakbym tego chciała. Były pomylone rezerwacje, goście którzy nie przyszli,
braki w barku, spóźnienia, awantury i cała masa nieprzyjemnych scen. Przez lata się trochę tego nazbierało. Nauczona doświadczeniem uznałam, że imprez nie będzie, upiekę tylko ciasto i wezmę do pracy. Wymyśliłam, że ciasta będą dwa. Jedno
migdałowe, które uwielbia i wszyscy mi znajomi też, duża blach rozchodzi się w kilkanaście minut. Problem z tym
ciastem jest jeden, przygotowanie go jest czasochłonne. Poza tym przepis mam z niemieckiej książki, a sposób ich pisania jest rozwlekły, więc zanim doczytam do końca, to zawsze jakiś element pominę. W tym roku zapomniałam o drożdżach i wrzuciłam je w zasadzie w ostatniej chwili.Drugie ciasto jakie chciałam upiec było z
wiśniami. Nie skomplikowane, z książki o słonych i słodkich wypiekach, o której wspominałam w
poście o brunetce . Wszystko byłoby super gdyby nie zbieg niefortunnych okoliczności. Po pierwsze moje urodziny, a po drugie, koleżanka mi ciasta przeklęła. Nie zrobiła tego specjalnie, ale muszę trzy
razy bardziej uważać jak mi
mówi, że wiesz " jak się będziesz starać to ci nic z tego nie wyjdzie". I tak było. Ciasto z
migdałami się zbyt mocno przypiekło, a z ciasta z
wiśniami wyszedł zakalec. O zakalcu napisze następnym razem. Tym czasem wracając do ciasta
migdałowego.Przepis jest niemiecki. Pamiętam je z przeszklonych lad w piekarniach na zachodzie. Jest absolutnie pyszne i pachnące. Mam tylko problem z przepisem. Dlatego teraz zanotuję go po swojemu i przy następnej akcji pieczenia
będę z komputera korzystać. Do przygotowania ciasta z
migdałami potrzeba:225 ml ciepłego
mleka mleka500 g
mąkisól50 g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego1
żółtkoskórka z jednej
cytryny70 g
masła42 g świeżych
drożdżyPrzygotowanie ciasta jest całkiem proste.
Mąkę mieszamy z
solą,
cukrem,
cukrem wanilinowym,
skórka z cytryny. Wbijamy
żółtko, dodajemy miękkie
masło, wlewamy ciepłe
mleko i kruszymy
drożdże. Miksujemy ciasto, a na koniec wyrabiamy je dłońmi, aż będzie gładkie i elastyczne. Obsypujemy je
mąką i zostawiamy na pół godziny w misce. Kiedy podrośnie, znowu je zagniatamy i zostawiamy na kolejne pół godziny. W
między czasie, trzeba nasmarować dużą blachę tłuszcze i wsadzić kostkę
masła do zamrażalnika. Ciasto które jest dwa
razy większe wykładamy na blachę i robimy w nim dołki łyżeczką. Blachę przykrywamy i pozwalamy mu jeszcze urosnąć. Do skończenia ciasta potrzeba:150 g
płatków migdałów1 kostkę
masła150 g
cukruNa wyrośnięte ciasto trzeba wysypać
migdały, na tarce z dużymi oczkami zetrzeć zmrożone
masło i posypać wszystko
cukrem.
Potem już tylko wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 ° C i trzymać je tam przez jakieś 25 minut. Warto go pilnować, żeby się nie spiekło.