Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 180 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żółtka 2 sztuk
masło 80 gramów
woda 3 łyżek stołowych
bułka tarta 0,25 szklanek
sól 2 szczypta
cukier 0,25 szklanek
cukier 3 łyżek stołowych
płatki migdałowe 0,25 szklanekgałka muszkarołowa 0 , 25 łyżek deserowych
wiśnie 300 gramów
masło 30 gramów
żółtka 1 sztuk
mleko 1 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone
wiśnie wydrylować i lekko odcisnąć sok.Przesianą
mąkę wymieszać z
cukrem pudrem, szczypta
soli i
proszkiem do pieczenia, dodać
żółtka, pokrojone 80g
masła oraz zimna
wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na placek grubości 5 mm i przełożyć na formę, wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki posypać ciasto garścią
bułki tartej. Połączyć 0,25 szklanki
cukru z
płatkami migdałowymi, gałka oraz szczypta
soli, wymieszać z
wiśniami i rozłożyć na cieście, pozostawiając brzegi szerokości 5-6 cm, które następnie zawinąć tak, by zachodziły na
wiśnie. Na owocach ułożyć kawałki
masła. Brzegi ciasta posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem, całe ciasto posypać 3 łyżkami
cukru. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, aż do zrumienienia się brzegu ciasta.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: to jaData: 2009-07-07no noDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: