ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 180 gramówcukier puder 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychżółtka 2 sztukmasło 80 gramówwoda 3 łyżek stołowychbułka tarta 0,25 szklaneksól 2 szczyptacukier 0,25 szklanekcukier 3 łyżek stołowychpłatki migdałowe 0,25 szklanekgałka muszkarołowa 0 , 25 łyżek deserowychwiśnie 300 gramówmasło 30 gramówżółtka 1 sztukmleko 1 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone wiśnie wydrylować i lekko odcisnąć sok.Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczypta soli i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, pokrojone 80g masła oraz zimna wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na placek grubości 5 mm i przełożyć na formę, wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki posypać ciasto garścią bułki tartej. Połączyć 0,25 szklanki cukru z płatkami migdałowymi, gałka oraz szczypta soli, wymieszać z wiśniami i rozłożyć na cieście, pozostawiając brzegi szerokości 5-6 cm, które następnie zawinąć tak, by zachodziły na wiśnie. Na owocach ułożyć kawałki masła. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, całe ciasto posypać 3 łyżkami cukru. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, aż do zrumienienia się brzegu ciasta.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: to jaData: 2009-07-07no noDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: