Wykonanie
Składniki18 sztuk60 ml ciepłej
wody1 łyżka + 1 łyżeczka (razem 9 g) suchych
drożdży instant500 g
mąki pszennej tortowej, przesianej60 g
cukru1 łyżeczka
soli5
jajek350 g
masła, miękkiegoNadzienie: 72
wiśnie, wydrylowaneKrem
migdałowy4
żółtka60 g
cukru50 g
mąki1/2 litra tłustego
mleka50 g bardzo drobno zmielonych
migdałów1/2 łyżeczki esencji migdałowej (ekstraktu)oraz: 1
jajko, roztrzepane3/4 szklanki
cukru pudruokoło 4 - 5 łyżek
wody1 łyżeczka esencji migdałowej (ekstraktu)PrzygotowanieWieczorem lub późnym popołudniem, dania poprzedzającego pieczenie drożdżówek:Wsypać
drożdże do kubka z ciepłą
wodą, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie
drożdże powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi
drożdżami).Do dużej miski wsypać
mąkę,
cukier,
sól. Dodać
drożdże z
wodą i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 3
jajka i wymieszać lub zmiksować składniki na wolnych obrotach miksera.Dodać kolejne
jajko, zwiększyć nieco obroty miksera i miksować, aż składniki prawie się połączą w jedną masę. Dodać kolejne
jajko i dalej miksować. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale powinno przyklejać się do dna i ścianek miski.Ciasto wyrabiać jeszcze przez 10 minut (rękami lub mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 - 2 godziny.Do wyrośniętego ciasta dodawać partiami
masło, po około 2 łyżki i łączyć je z
ciastem, wyrabiając rękami lub mikserem na średnich obrotach. Później dodawać więcej
masła w mniejszych odstępach czasu, w miarę jak będzie ono szybciej łączyło się z
ciastem. Miksować tylko do czasu całkowitego połączenia się
masła z
ciastem.Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia rano:Przygotować krem
migdałowy:
żółtka i
cukier ubijać aż masa zbieleje i będzie puszysta. Dodać przesianą
mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. W międzyczasie zagotować
mleko. Mieszając masę jajeczną drewnianą łyżką, połączyć ze stopniowo dolewanym wrzącym
mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do garnka z grubym dnem i mieszając rózgą, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Delikatnie zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z mielonymi
migdałami i esencją
migdałową. Ostudzić.Wyjąć
ciasto drożdżowe z lodówki i rozwałkować je na placek o grubości 1 cm, na lekko posypanej
mąką stolnicy. Przyciąć boki, uzyskując w miarę dokładny kwadrat.Ciasto pokroić na mniejsze kwadraty o
boku około 7 cm. Na środek nakładać po jednej łyżce kremu i po 4
wiśnie. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie je zlepiać, tak, aby
winie pozostały widoczne w szparach.Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, w odległości 5 cm od siebie (lepiej, aby po wyrośnięciu drożdżówki nie stykały się ze sobą). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 i 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Drożdżówki posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i przełożyć do wystygnięcia na metalową kratkę.Przygotować
lukier:
cukier puder przesiać na płaski talerz, dodać esencję
migdałową i stopniowo dodając
wodę, mieszać, aż powstanie gęsty
lukier. Posmarować wierzch drożdżówek. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Można zamrozić.Wskazówki
Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie (luźne) i dlatego łatwo się je wyrabia (ręką lub mikserem) - nie trzeba dosypywać
mąki, ciasto ma się kleić. Większa ilość
masła w cieście sprawia, że drożdżówki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże.