Wykonanie
Składniki1,5 łyżeczki suchych
drożdży instant (lub 10 g świeżych)40 ml ciepłej
wody250 g
mąki pszennej25 g
cukru3
jajka175 g
masła (bardzo miękkiego)1/2 łyżeczki
soliżółtko roztrzepane z 2 łyżkami
mlekaPrzygotowanieSkładniki wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Przygotować dużą formę na babkę bez komina, o wymiarach około 10 cm u podstawy i 20 cm na górze.
Drożdże wymieszać z ciepłą
wodą i szczyptą
cukru, odstawić na około 10 - 15 minut (po tym czasie
drożdże powinny się spienić).Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać spienione
drożdże,
cukier i
jajka. Ciasto wyrabiać przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrabiać mikserem za pomocą specjalnego haka do
ciasta drożdżowego (wówczas powinno wystarczyć 10 minut wyrabiania).Stopniowo, po łyżce, dodawać
masło ciągle zagniatając lub miksując. Dodawać kolejne porcje
masła jak tylko poprzednie zmiesza się z
ciastem. Dodać
sól i powyrabiać jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość (około 2 godzin). Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i chwilę powyrabiać.Ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc (lub maksymalnie na 1 dobę). Wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na godzinę. Formę wysmarować miękkim
masłem. Ciasto wyłożyć na posypany
mąką blat, uformować kulę i podzielić ją na 2 części (jedną większą - z około 2/3 ciasta i mniejszą z 1/3 ilości ciasta). Większą część włożyć do formy, w środek włożyć dwa palce i zrobić duże wgłębienie. Z mniejszej uformować wałek, włożyć go pionowo do środka wgłębienia. Włożyć dwa palce w przestrzeń pomiędzy częściami ciasta i dotknąć nimi dna, powtórzyć z drugiej strony. Ciasto posmarować roztrzepanym
żółtkiem ze
śmietanką, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta jeszcze raz posmarować
żółtkiem ze
śmietanką. Ostre nożyczki zanurzyć w zimnej wodzie i szybko zrobić 7 nacięć w cieście. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor przez ok. 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.