ßßß Cookit - przepis na Maślana babka drożdżowa

Maślana babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
1,5 łyżeczki suchych drożdży instant (lub 10 g świeżych)
40 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
25 g cukru
3 jajka
175 g masła (bardzo miękkiego)
1/2 łyżeczki soli
żółtko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
Przygotowanie
Składniki wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Przygotować dużą formę na babkę bez komina, o wymiarach około 10 cm u podstawy i 20 cm na górze. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i szczyptą cukru, odstawić na około 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić).
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać spienione drożdże, cukier i jajka. Ciasto wyrabiać przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrabiać mikserem za pomocą specjalnego haka do ciasta drożdżowego (wówczas powinno wystarczyć 10 minut wyrabiania).
Stopniowo, po łyżce, dodawać masło ciągle zagniatając lub miksując. Dodawać kolejne porcje masła jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Dodać sól i powyrabiać jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość (około 2 godzin). Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i chwilę powyrabiać.
Ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc (lub maksymalnie na 1 dobę). Wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na godzinę. Formę wysmarować miękkim masłem. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, uformować kulę i podzielić ją na 2 części (jedną większą - z około 2/3 ciasta i mniejszą z 1/3 ilości ciasta). Większą część włożyć do formy, w środek włożyć dwa palce i zrobić duże wgłębienie. Z mniejszej uformować wałek, włożyć go pionowo do środka wgłębienia. Włożyć dwa palce w przestrzeń pomiędzy częściami ciasta i dotknąć nimi dna, powtórzyć z drugiej strony. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietanką, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta jeszcze raz posmarować żółtkiem ze śmietanką. Ostre nożyczki zanurzyć w zimnej wodzie i szybko zrobić 7 nacięć w cieście. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor przez ok. 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/babka_drozdzowa_maslana/przepis.html