Wykonanie
03 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemDoskonały przepis na bułeczki hamburgerowe na drożdżach instant bez przygotowywania rozczynu. Posypane
sezamem idealnie nadają się na pyszne kanapki. Mogą być spożywane zarówno na słodko (z
twarożkiem i
miodem) jak i na ostro np. jako dodatek do hamburgerów. Z ciasta możemy formować nie tylko okrągłe bułeczki na hamburgery, ale także podłużne bułeczki, idealne do hot dogów. Przy okazji kolejnego wpisu pojawi się przepis na bardzo smaczne hamburgery z
wołowiną i dodatkami.Bułeczki do hamburgerów
Składniki na 6 bułeczek:1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody30 g
masła2-3 szklanki
mąki pszennej7 g
drożdży instant1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1
jajko + 1
żółtkosezamSposób przygotowania:
Mleko,
wodę i
masło przełożyć do rondla i zagrzać do temperatury 50°C.1 1/2 szklanki
mąki wymieszać w misce wraz z
drożdżami,
solą i
cukrem. Dodać ciepłe
mleko,
jajko i wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając stopniowo pozostałą część
mąki. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia przełożyć je na posypaną
mąka stolnicę i zagniatać około 6 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.Ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować z nich kulki i przenieść na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na 25–30 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę nasmarować za pomocą pędzelka
żółtkiem i posypać obficie
sezamem.Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut (u mnie góra dół bez termoobiegu), aż do momentu, kiedy bułeczki się zarumienią.