Wykonanie
Mam w domu wielbicieli
drożdżowego. Zresztą jesienią chyba nie ma lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką). Kubek
mleka i jest dobrze. Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki. Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej
mąki.
Składniki:500 g
mąki pszennej7 g
drożdży instantok 250 ml
mleka0,5 szklanki
cukru100 g
masłaszczypta
soli2
jajka1
żółtkokruszonka:60 g
mąki40 g
masła30 g
cukruWykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie. Wrzucić
drożdże, zalać odrobiną letniego
mleka, dodać łyżkę
cukru i wymieszać zagarniając odrobinę
mąki. Odczekać kwadrans.
Masło roztopić. Do miski dodać rozbełtane
jajka,
cukier i
sól. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo
mleko. Na koniec dodać ciepłe
masło i nadal wyrabiać. Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne. Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu położyć
owoce (
śliwki przekrojone, skórką w dół). Z
masła i
mąki wyrobić palcami kruszonkę. Dodać
cukier i wymieszać. Gotową kruszonkę wysypać na
owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.