ßßß Cookit - przepis na Z DŻEMEM I BUDYNIEM

Z DŻEMEM I BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

CIASTO NA 64 SZTUKI :
11/2 szklanka mleka
1 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki drożdży instant
1 kostka masła - roztopionego
4 żółtka
szczypta soli
mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól - mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu ...
Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników tylko mąki nie dajemy odrazu całej .. zostawiając do podsypania podczas wałkowania , wyrobić jednolite ciasto i zostawić do wyrośnięcia ... gdy wyrośnie wyrobić jeszcze raz ciasto i znowu zostawić do wyrośnięcia :)
Wałkować i wycinać kwadraty ... nakładać dżem oraz budyń .. zwijać ...posmarować z wierzchu białkiem ... zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut i piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :)
Smacznego:)
Źródło:http://olesia-nagazie.blogspot.com/2012/06/z-dzemem-i-budyniem.html