Wykonanie
Miały być normalne pączki , ale zrobiłam je w wersji mini.. przepis znalazłam tutaj i cytuję w całości..450g
mąki pszennej1 duże
jajko155 ml letniego
mleka75 ml letniej
wody50 g
masła roztopionego i ostudzonego50 g
cukru1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
drożdży instantMąkę przesiać z
solą, dodać
drożdże i
cukier, wymieszać. Następnie dodać
mleko,
wodę i roztrzepane
jajko, wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem z hakami gdyż masa będzie dość kleista). Na końcu dodać roztopione
masło i dokładnie wyrobić. Miskę z
ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pączki (ja wykrawałam specjalną foremką do pączków o średnicy 8 cm, ale można też użyć większej szklanki). Odstawić na blachę wysmarowaną
olejem, na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy pączki wyraźnie urosną, smażyć na
oleju rozgrzanym do 180°C przez ok. 1-2 minut z każdej strony. Układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, a kiedy lekko przestygną nadziewać
dżemem za pomocą worka dekoratorskiego z odpowiednią końcówką. Następnie każdy pączek pokryć lukrem przygotowanym z
cukru pudru i odrobiny
wody.Przypominam również o konkursie.Główne nagrody ufundowała firma Kamis, której bardzo dziękuję...