Wykonanie
Kajzerki, ulubione
bułki mojej córki, ogólnie lubi buły wszelkiej
maści, lecz te umiłowała sobie najbardziej. Poszukałam przepisu i znalazłam TUTAJ . Jak zwykle ciacho wyrobiłam w automacie do wypieku
chleba, a
potem uformowałam
bułki, następnie wsadziłam do piekarnika. Nacięcia nie wyszły mi zbyt dobrze, ale
smakowo się buły obroniły;)
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej (u mnie tortowa)¾ szklanki letniej
wody1 ½ łyżeczki
drożdży instant (lub 20g świeżych*)1 ½ łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżki roztopionego
masłaWykonanie:Jeśli robicie w automacie:
Wodę,
jajko, roztopione
masło wlewamy do automatu, następnie dodajemy
sól,
mąkę(przesianą),
cukier i
drożdże, nastawiamy na wyrabianie
ciasta drożdżowego.Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 8 części, formujemy
bułki, nożem ponacinamy "gwiazdki", przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy
bułki mlekiem lub rozbełtanym
jajkiem - odstawiamy na 45 minut.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy około 15-17 minut (Piekłam 17 minut)Gdy robicie tradycyjnie:Wszystkie składniki wrzucamy.wlewamy do miski, zagniatamy.Gdy ciasto mamy zwarte i odchodzi od naczynia wyrabiamy jeszcze chwile. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną
mąką stolnicę, dzielimy na 8 części, formujemy
bułki, nacinamy j/w, smarujemy
mlekiem lub rozkłóconym
jajkiem, odstawiamy na około 45 minut.Pieczemy w rozgrzanym Piekarniku nagrzanym do 220*C 15-17 minut.
*W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia podana jest 225*C, ja jednak piekłam w 2208C w zupełności to wystarczyło;)