Wykonanie
Kolejne pyszne bulki w moim wykonaniu- zawsze mnie ciekawilo, czy ich nazwa wziela sie od niemieckiego slowa "Kaiser" oznaczajacego cesarza. Nie udalo mi sie tego nigdzie dowiedziec. Byc
moze rzeczywiscie z Austrii przedostaly sie najpierw do Malopolski, a
potem na reszte kraju? Przepis ze strony Domowe wypieki - serdecznie dziekuje za inspiracje! http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-i-bagietki/123-przepis-na-kajzerki -
Przepis cytuje z w/w strony:3 szklanki
mąki pszennej¾ szklanki letniej
wody1 ½ łyżeczki
drożdży instant lub 20g świeżych1 ½ łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżki
masłaSposób przygotowania:Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej
oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować
bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję
kajzerek).
Kajzerki można z góry naciąć nożem.
Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 17 min. w temperaturze 225°C.