Wykonanie
Ponieważ mam awersję do gotowych produktów
bułki do domowych burgerów robię sama.
Zero konserwantów i innych polepszaczy smaków.Składniki (na 6- 9
bułek):2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
masła (roztopionego)37 g
mleka w proszkumąka pszenna (do podsypania)7 g
drożdży instant3/4 łyżeczki
soli1,5 łyżki
cukru (u mnie brązowy)3/4 szklanki ciepłej
wodyjajkoPrzygotowanie:Z
wody,
mleka w proszku,
drożdży i
cukru robimy zaczyn odstawiamy na 10 minut. Do zaczynu dodajemy
masło,
jajko i szklankę
mąki mieszamy i wyrabiamy ciasto dosypujemy co jakiś czas
mąki i wyrabiamy do momentu aż ciasto
zrobi się elastyczne i zacznie ładnie odchodzić od ręki wtedy odstawiamy na 1 lub 2 godziny Po upływie tego czasu formujemy kulki (zależy jak urwiecie u mnie raz jest 6 raz 9) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką (ok. 45 minut), pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 st. Smacznego