ßßß Cookit - przepis na Bułeczki hamburgerowe

Bułeczki hamburgerowe

nazwa

Wykonanie

Ponieważ mam awersję do gotowych produktów bułki do domowych burgerów robię sama. Zero konserwantów i innych polepszaczy smaków.
Składniki (na 6- 9 bułek):
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła (roztopionego)
37 g mleka w proszku
mąka pszenna (do podsypania)
7 g drożdży instant
3/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru (u mnie brązowy)
3/4 szklanki ciepłej wody
jajko
Przygotowanie:
Z wody, mleka w proszku, drożdży i cukru robimy zaczyn odstawiamy na 10 minut. Do zaczynu dodajemy masło, jajko i szklankę mąki mieszamy i wyrabiamy ciasto dosypujemy co jakiś czas mąki i wyrabiamy do momentu aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie ładnie odchodzić od ręki wtedy odstawiamy na 1 lub 2 godziny Po upływie tego czasu formujemy kulki (zależy jak urwiecie u mnie raz jest 6 raz 9) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką (ok. 45 minut), pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 st. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/04/bueczki-hamburgerowe.html