Wykonanie
Znakomite
bułki, nie tylko do hamburgerów. Postanowiłam przetestować nowy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Jedyny problem jaki teraz
mieć będę - które lepsze, które upiec. Moje ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba, dałam większą, z podanych, ilość
wody.
Bułki świetnie się formowały, spłaszczone utrzymały taką formę - na czym mi zależało, nie wystrzeliły w górę. Bardzo polecam!A tutaj ( klik ) nieco inne hamburgerowe bułeczki - też pyszneNa podstawie przepisu ze strony którą niedawno odkryłam King Arthur
Flourskładniki ( 8 dużych
bułek)170 do 227 g letniej
wody *28 g
masła1 duże
jajko418 g
mąki pszennej50 g
cukru1 1/4 łyżeczki
soli7 g - 1 łyżka
drożdży instantdo posmarowaniaok 40 g roztopionego
masła* Aby uzyskać najlepsze
wyniki należy użyć mniejszej ilości
wody w okresie letnim (lub w wilgotnym środowisku), a większej ilości w zimie (lub w suchym klimacie); i czegoś pomiędzy w pozostałym okresieprzygotowanieWymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta - ręcznie, mikserem, lub w maszynie do
chleba - aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto.Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętośćDelikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż
bułki wyraźnie się napuszą.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C.Posmarować wyrośnięte
bułki połową roztopionego
masła. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć z piekarnika i posmarować pozostałym roztopionym
masłem. Dzięki temu otrzymamy
maślaną skórkę.Studzić na kratce. Smacznego!W maszynie do
chlebaWszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (
jajko,
woda, roztopione
masło), sypkie -
mąka,
cukier i
sól w dwa narożniki, na końcu
drożdże na środek
mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania
ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.