Wykonanie
Nie jest tajemnicą, że ja i moja połówka jesteśmy ogromnymi fanami kuchni indyjskiej. Na blogu jest już 8 przepisów na przeróżne
curry i wszystkie są przepyszne! Do tej
pory podawałam je zawsze z
ryżem, jednak postanowiłam spróbować czegoś innego i takim sposobem natchnęło mnie na wypróbowanie łatwego przepisu na chlebek naan. Sprawdził się doskonale, a na tym co zostało upiekłam następnego dnia na śniadanie „podpłomyki” z
wędlinką i dużą ilością
sera. Polecam!Scroll down for recipe in English
Łatwy chlebek naan(30 małych lub 15 średnich
chlebków)Składniki:2 1/ 4 łyżeczki
drożdży instant1 szklanka ciepłej
wody1/4 szklanki
cukru3 łyżki
mleka1
jajko, lekko roztrzepane2 łyżeczki
soli3 1/2 – 4 szklanki
mąki1/4 szklanki roztopionego
masłaPrzygotowanie:W misce miksera wymieszaj
drożdże,
wodę, szczyptę
cukru i odstaw na około 10 minut, do pojawienia się bąbelków. Wmieszaj resztę
cukru,
mleko ,
jajko i
sól. Następnie cały czas miksując wsypuj po 1/2 szklanki
mąki, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Wyłóż je na posypaną
mąką powierzchnię i pozagniataj ręcznie przez 6-8 minut, aż stanie się gładkie i jednolite.Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj ręcznikiem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do momentu podwojenia swojej objętości, co może potrwać około 1 godziny.Wyjmij ciasto z miski i uderz w nie kilka
razy pięścią, aby pozbyć się nadmiarowych bąbelków powietrza. Odrywając po kawałku ciasta, utwórz 30 kulek wielkości piłeczki do golfa. Przykryj je ręcznikiem i odstaw na 30 minut, do podwojenia ich objętości.Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Rozwałkuj jedną z kulek na kształt koła, natłuść najlepiej pędzelkiem powierzchnię patelni grillowej i połóż placek. Smaż przez 2 do 3 minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie natłuść
masłem, najlepiej przy pomocy pędzelka widoczną część placka, odwróć go i smaż kolejne 2-3 minuty, do zarumienienia. Wyjmij gotowy placek z patelni i powtórz czynność z resztą kulek.Smacznego!
English versionEasy naan(30 smaller or 15 medium sized pieces)Ingredients:2 1/4 tsp active dry yeast1 cup warm water1/4 cup white sugar3 tablespoons milk1 egg, beaten2 teaspoons salt3 1/2 – 4 cups
flour1/4 cup butter, meltedPreparation:In a bowl of a stand mixer, combine the yeast, water, and a pinch of the sugar. Let sit until the yeast blooms, about 10 minutes. Stir in the rest of the sugar, milk, egg and salt. Add in the
flour, 1/2 cup at a
time, until the dough pulls away from the sides of the bowl. Knead for 6-8 minutes, or until smooth.Place the dough in an oiled bowl, cover with a towel, and allow to rise in a warm place until doubled, about 1 hour.Punch down the dough. Pinch off pieces about the size of a golf ball and roll into 30 balls. Place on a baking sheet and cover with a towel. Allow to rise until doubled in size, about 30 minutes.Preheat grill pan to medium-high heat. Roll one ball into a
thin circle. Lightly oil the grill and place the dough on the grill. Cook for 2 to 3 minutes, or until lightly browned. Brush the uncooked
side with butter, then flip over and cook the second
side. Remove from the grill and continue with the remaining dough.Enjoy!Share the post "Łatwy chlebek naan / Easy naan"