ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny

Chleb pszenny

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj dzień chleba, więc wpis takowy musi być. Popełniłam chlebek pszenny z dodatkiem masła i mleka. Jest bardzo smaczny, skórka chrupka, delikatna, środek miękki lekko wilgotny;) Przepis pochodzi z TEJ stronki. Zachęcam do samodzielnego wypieku, naprawdę warto;)
Składniki:
200ml zakwasu chlebowego
3 i 1/4 szklanki mąk i pszennej
2/3 szklanki mleka
łyżeczka drożdży instant
łyżka soli
łyżka cukru
1/4 szklanki letniej wody
2 łyżki roztopionego masła
łyżka maku lub innych ziaren do obsypania chleba
3 łyżki mleka do posmarowania bochenka
Wykonanie:
Ciasto do wypieku wyrabiałam w maszynie do chleba dodając na początku produkty płynne potem sól, mąkę i drożdże i cukier. Ważne, aby drożdży nie mieszać razem z solą. Gdy jednak nie macie maszynki, pozostaje wyrobić ciasto tradycyjnie.
Zaczynamy od dodawania do miski kolejno "mokrych" składników.
Najlepiej, aby mleko i wódę dodać ciepłe - nie gorące.
Następnie wsypujemy sól, mąkę, drożdże instant i cukier.
Wyrabiamy ciasto, gdy składniki się połączą przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy dalej do momentu, aż uzyskamy konsystencję zwartą ,nie lejąca się. Przekładamy do miski.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice ponownie wyrabiamy chwilę, formujemy pożądany kształt bochenka - my lubimy podłużny. Nacinamy górę, kilkoma nacięciami noża, smarujemy mlekiem, obsypujemy makiem, lub innym dodatkiem który Wam odpowiada. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 35 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220*C - pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do190*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/10/chleb-pszenny.html