Wykonanie
Ciasto drożdżowe to jedno z najczęściej pieczonych ciast w moim domu, zarówno ja jak i moi domownicy za nim przepadamy… tym razem w formie zawijańców nadziewanych
dżemem porzeczkowym.
Składniki na 24 -26 sztuk:600 g
mąki pszennej +
mąka do podsypania7 g
drożdży instant6 łyżek
cukru1 ½ szklanki
mleka100 g
masła1
jajkoszczypta
soli¾ szklanki
dżemu z czarnej porzeczkiSkładniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudruok. 2 łyżek
wodyWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
drożdże i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem.
Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do miski z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
jajko i ciepłe
mleko z
masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka do czasu aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (funkcja termoobiegiem). Dwie duże blach wykładamy papierem do pieczenia.Odstawiamy.Stolnice posypujemy
mąką, wykładamy połowę ciasta, delikatnie wyrabiamy podsypując
mąką, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40×30 cm i grubości ok.7 mm. Rozwałkowane ciasto smarujemy połową
dżemu porzeczkowego i zwijamy wzdłuż dłuższego
boku. Następnie
ostrym nożem tniemy na ok. 4 cm kawałki, układając rozcięciem do góry, na blasze w sporych odstępach. Z drugą częścią ciasta postępujemy w podobny sposób. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15 -20 minut (do czasu, aż się ładnie zarumienią). Po wyjęciu z piekarnika drożdżówki polewamy lukrem.Smacznego!